Siguran promet

Zbog migranata dovedena u pitanje osnovna funkcija Željeznica FBiH

ŽFBiH traže hitno djelovanje nadležnih organa i institucija u iznalaženju sustavnog rješenja u cilju redovnog i sigurnog odvijanja željezničkog prometa, kao i smjernica za dalje postupanje ŽFBiH u uvjetima migrantske krize.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 10. 2018. u 17:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javno poduzeće Željeznice Federacije BiH priopćilo je da je usljed migrantske krize dovedeno u pitanje i osnovna funkcija željeznica, a to je nesmetan i siguran transport roba i putnika. Nastupile su materijalne i nematerijalne štete po poduzeće.

ŽFBiH traže hitno djelovanje nadležnih organa i institucija u iznalaženju sustavnog rješenja u cilju redovnog i sigurnog odvijanja željezničkog prometa, kao i smjernica za dalje postupanje ŽFBiH u uvjetima migrantske krize.

Podsjećaju da je do nasilnog prekida odvijanja redovnog putničkog željezničkog prometa na relaciji Bihać-Sarajevo došlo kada su pripadnici MUP-a USŽ bez najave ušli u putnički „BH voz“ i onemogućili putnicima koji su imali uredno kupljenje vozne karte da nesmetano putuju do određene destinacije koja uključuje željezničke postaje Bosanska Otoka, Bosanska Krupa i Bihać.

Po dolasku u Bihać, 96 putnika je spriječeno da napuste vlak. Prema navodima policije, riječ je o migrantima, te su zahtijevali da se isti vrate natrag u Sarajevo i to bez kupljenih karata. To je izazvalo revolt kod tih putnika, ali je onemogućeno i drugim putnicima, sa uredno kupljenim kartama, da nesmetano putuju na relaciji Bihać-Sarajevo.

O ovom postupanju pripadnika MUP-a USŽ, Željeznice FBiH nisu službeno obavještene.

Pored urgencija u kojima su ŽFBiH tražile pomoć od nadležnih organa i institucija do sada nisu dobili odgovor o daljem postupanju u aktualnoj situaciji u BiH, te su izvjestile Ministarstvo sigurnosti BiH, Vladu FBiH, Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH, Vladu USŽ, Ministarstvo unutarnjih poslova USK i MUP KS o aktualnoj problematici.

''U skladu sa važećim Zakonom o ugovorima o prevozu u željezničkom prometu, ŽFBiH imaju obavezu da putnike prevezu do uputne postaje vlakovima koji su navedeni u javno objavljenom redu vožnje. Ova obaveza nastaje po osnovu zaključenog ugovora o prevozu. Putnik je dužan prije započetog putovanja kupiti voznu kartu koja predstavlja dokaz da je zaključen ugovor o prevozu. Po osnovu ovog ugovora željeznica ima svoje obaveze prema putnicima'', priopćeno je iz Željeznica FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close