Poboljšanje uvjeta

Dom zdravlja Mostar konačno dobiva dizalo

Dom zdravlja Mostar zapošljava i određeni broj osoba sa invaliditetom pa je samim tim i nekim njihovim djelatnicima onemogućeno ili ograničeno kretanje te obavljanje aktivnosti
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 05. 2020. u 21:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja zgrada Doma zdravlja Mostar uskoro bi trebala dobiti dizalo, potvrđeno je u četvrtak za Bljesak.info iz mostarskog Doma zdravlja (DZ).

Naime, ustanova će sredstva za ugradnju dizala dobiti od Federalnog ministarstva raseljenih i izbjeglih osoba te se nadaju kako će realizacije ubrzo početi.

Želja za dizalom odavno postoji

''S projektom 'Lift u bolji život' apliciramo već nekoliko godina na više donatorskih natječaja, no nažalost, nismo imali sreće s ovim prijeko potrebnim projektom za našu ustanovu i za cijelu društvenu zajednicu'', rekla je menadžerica za upravljanje projektima i odnose s javnošću DZ Mostar, Ines Popovac.

Popovac ističe kako je zgrada starije gradnje i nema dizala, a njegovom ugradnjom olakšati potrebe cjelokupnom građanstvu.

''S obzirom da smo mi zdravstvena ustanova koja pruža usluge većoj populaciji ljudi – svjesni smo činjenice da određeni dio populacije ima razne zdravstvene, starosne poteškoće ili invaliditet koji im onemogućavaju kretanje po našoj ustanovi'', rekla je za Bljesak.info glasnogovornica Popovac.

Olakšavanje rada zaposlenika s invaliditetom

Dodaje i kako je Dom zdravlja Mostar zapošljava određeni broj osoba sa invaliditetom pa je samim tim i nekim njihovim djelatnicima onemogućeno ili ograničeno kretanje i obavljanje aktivnosti u svrhu njihovih radnih dužnosti.

Popovac podsjeća na važnost Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom čime je utvrđena obveza zapošljavanja osoba sa invaliditetom od strane svih poslodavaca u FBiH koji zapošljavaju više od 16 djelatnika.

Foto: Bljesak.info / Dom zdravlja Mostar

''Poslodavci koji su spremni pokazati društvenu odgovornost i socijalnu empatiju i preuzeti svoj dio odgovornosti u zapošljavanju osoba sa invaliditetom ovise o državnom proračunu i subvenciji što se u praksi pokazalo neučinkovito, te smo prepušteni sami sebi  i primorani pronalaziti dodatne izvore potpore i financiranja'', kazala je ona.

Unaprjeđenje kvalitete usluga

Dodaje kako se to naročito odnosi na pravo na slobodu kretanja, što podrazumijeva uklanjanje arhitektonskih i svih drugih barijera, ali i osiguravanje adekvatnih pomagala i drugih službi podrške za osobe sa invaliditetom. Puni pristup u procesu obrazovanja i zapošljavanja, te socijalnu sigurnost je, smatra, preduvjet njihovog dostojanstvenog života.

''Osobe sa invaliditetom ne bore se samo protiv administracije, arhitektonskih barijera ili legislative. U BiH oni se moraju boriti i sa predrasudama koje društvo ima prema njima'', rekla je Popovac.

Foto: Bljesak.info / Dom zdravlja Mostar

Cilj ovog projekta je, tvrdi, osigurati kvalitetnu podršku osobama sa invaliditetom i drugim zdravstvenim i starosnim poteškoćama na razini zajednice kako bi im se osigurala bolja kvaliteta života ­ te utjecati na zdravu populaciju sa potrebom uključivanja takvih osoba u život društvene zajednice i društvenoj odgovornosti pojedinca , kao i ostvarivanje temeljnih ljudskih prava i dostojanstva.

''Realizacijom ovog projekta bismo unaprijedili kvalitetu pružanja naših usluga što bi u konačnici osiguralo bolju kvalitetu života i uvjete za održivost povratka raseljenih i izbjeglih osoba na području FBiH'', zaključuje za Bljesak.info Popovac.

Foto: Bljesak.info / Dom zdravlja Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close