Tri milijarde eura

Dogovorena trasa turske autoceste u BiH!

''Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara…''
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 02. 2019. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je, nakon sastanka s nadležnim ministrima u BiH u vezi s ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, izjavio da je usuglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

Dodik je rekao kako će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH sljedećih dana kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

''Zahvaljujući naporima svih, usuglasili smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde'', rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodao je kako će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj.

''Ovo je veliki investicijski poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, s nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je potrebno da utvrdimo jedinstvenu trasu'', naveo je Dodik.

Zahvalio je ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, objavila je Srna.

''Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju praviti puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve'', poručio je Dodik, koji je održao sastanak s resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Vijeća ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close