Kad se otvara, nek' se otvara

Dodik šapnuo Dačiću: Svi putevi vode u Beograd

Autoput, koji povezuje Doboj i Banju Luku, a prolazi kroz pet općina, nosi naziv ''9. januar'', a građen je pet godina.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 10. 2018. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autoput Banja Luka-Doboj, ukupne dužine 72 kilometra, a za čiju izgradnju su izdvojena 402 milijuna eura, od danas je u potpunosti otvoren za promet.

Završetak izgradnje posljednje  dionice, u dužini oko 35 km, na kojoj se nalaze 52 značajna objekta - dva mosta preko Bosne i Vrbasa, vijadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli, obilježen je u Drugovićima kod Laktaša.

Izgradnja ove trase financirana je kreditom Europske investicione banke (EIB) u iznosu 207 milijuna eura.

Autoput, koji povezuje Doboj i Banju Luku, a prolazi kroz pet općina, nosi naziv ''9. januar'', a građen je pet godina. Izvođač radova bilo je je laktaško poduzeće "Integral inženjering", s partnerima.

Puštanjem današnje dionice u promet, RS trenutno ima ukupno 106 kilometara autoputova.

Direktor Autoputeva RS Dušan Topić je najavio da je sljedeći projekt planiran već na proljeće, dionica Koridora 5-C kroz RS, od Tovire do Kostajnice, u dužini od sedam kilometara.


Uvjerava da su se stekli uvjeti da se raspiše tender za izbor izvođača na mostu preko rijeke Save u Gradišci.

Na otvorenju je govorio i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je rekao kako ne umije govoriti o autoputovima, ali da je važno da svi putevi vode u Beograd kao i da nitko ne smije dirati status Republike Srpske jer će Srbija reagirati te da svi trebaju čuvati ono što su krvlju stekli u proteklom ratu.

''Vaš glavni projekt je da očuvate ono što ste u krvi stekli za vrijeme rata u BiH. Svatko tko pokušava da uništi RS, mora biti svjestan da Srbija neće sjediti skrštenih ruku. To govorim zbog toga što mnogi u predizbornoj kampanju svoje rejtinge povećavaju antisrpskom kampanjom koja se vodi. Stalnim optuživanjem RS i rukovodstva Dodika kao da su remetilački faktor", rekao je Dačić.

''Srbi nisu nikad bili remetilački faktor na ovim područjima'', rekao je, između ostalog, Dačić.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je ovo put nacionalne integracije.

''Kada se završi autoput na Drini, to će biti projekt nacionalne integracije. Ja moram da kažem, da ne bi one sramne odluke o tome da se ukida Dan Republike, vjerojatno se ovaj put ne bi zvao "9. januara". Bilo je mnogo otpora, ali to pokazuje da se RS lako okupi oko jedne ideje. Nema zemlje na svijetu koja ovakve projekte realizira vlastitim akumulacijama. Napali su me kad sam položio kamen temeljac da to radim za izbora, a danas će mi reći da i ovo radim zbog izbora. Ja ću im reći 'da, u pravu ste, radim to zbog izbora''', poručio je Dodik.

Rekao je kako je sugerirao Dačiću dio govora o putevima koji vode u Beograd.

Svečanost je završena pjesmom ''Ovo je Srbija''.

Video: AUTOPUT BANJA LUKA - DOBOJ, MAJ 2018
Kopirati
Drag cursor here to close