Problem u Republici Srpkoj

Dižu kredit od 100 milijuna eura, a ne znaju gdje uložiti

Kreditori kada daju sredstva obično traže projekte, gdje će ta sredstva biti uložena i hoće li taj novac moći vratiti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 09. 2019. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska, odnosno JP "Putevi Republike Srpske", zadužit će se 100 milijuna eura za rehabilitaciju i rekonstrukciju magistralnih i regionalnih putova i putnih objekata u Srpskoj, međutim problem je što još nije poznato koji će sve putni pravci biti rekonstruirani.

Na konkretno postavljena pitanja "Putevima RS" koji će putni pravci biti rekonstruirani spomenutim kreditom i što je trenutno prioritet kada je u pitanju rehabilitacija i rekonstrukcija magistralnih i regionalnih putova u Srpskoj, nismo dobili odgovor.

"Nakon prihvaćanja inicijative od strane Vijeća ministara BiH, radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke, obavještavamo vas da se radi o izuzetno složenoj proceduri koja ima više faza", rekli su "Nezavisnim" iz ovog javnog poduzeća, dodajući da će im konkretnije informacije moći dati nakon službenog odobravanja navedenog aranžmana.

"Ako neko javno poduzeće ili bilo koja javna institucija uzima kredit, mora se znati gdje će ta sredstva biti utrošena, osim jedino ako se ne želi znati, i onda oni s tim sredstvima mogu ići na pokrivanje nekih dugova, a ne za nova ulaganja i poboljšanje putova. U suštini ne bi trebalo da se novac uzima ako se ne zna zašto se taj novac uzima", rekao je za "Nezavisne" Predrag Duduković, ekonomski analitičar.

Dodao je da kreditori kada daju sredstva obično traže projekte, gdje će ta sredstva biti uložena i hoće li taj novac moći vratiti.

"Što se tiče državnih institucija i pouzeća, tu je situacija malo drugačija jer ipak država stoji iza toga i veća je vjerojatnoća da će taj kredit biti vraćen", objasnio je Duduković.

Što s kreditom?

U suštini, "Putevi RS" i Ministarstvo prometa i veza RS-a zatražili su, i vrlo vjerojatno će im biti odobren, kredit od 100 milijuna eura, a još ne znaju za što konkretno, odnosno što će se raditi s tim kreditom.

"U tijeku je definiranje programa koji će se financirati iz ovih sredstava, a na kojima zajedno rade ovo ministarstvo, 'Putevi Srpske' i Svjetska banka. Osnova za donošenje programa su strateški dokumenti razvoja putne infrastrukture i sigurnosti prometa u Republici Srpskoj", rekli su "Nezavisnim" u Ministarstvu prometa i veza RS, dodajući da je cilj ovog projekta vrijednog 100 milijuna eura da se ulaganjem u izgradnju, modernizaciju i rekonstrukciju putova i putnih objekata radi na poboljšanju kvaliteta magistralne i regionalne putne mreže Srpske.

Prema neslužbenim informacijama, pregovori o kreditu su u završnoj fazi i ostalo je još samo da se sprovede neophodna procedura u Vijeću ministara BiH i parlamentu BiH. U prilog tome ide i izjava Neđe Trninića, ministra prometa i veza Republike Srpske, iz ožujka ove godine kada je rekao da se vode pregovori sa Svjetskom bankom o kreditu te da su strateškim dokumentima Republike Srpske definirani prioriteti o izgradnji i da su na toj listi pravci Foča - Šćepan polje, Foča - Tjentište, Banjaluka - Bronzani Majdan - granica entiteta, Kotor Varoš - Mitrovići, Podgradci - Mrakovica i Mlječanica - Mrakovica.

Podsjećanja radi, Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici prihvatio je inicijativu Ministarstva financija i trezora i imenovao izaslanstvo za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke za projekt rehabilitacije putova u Republici Srpskoj.

"Predloženom inicijativom predviđeno je kreditno zaduženje kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 100 milijuna eura s alokacijom na Republiku Srpsku", priopćeno je tada iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close