Održana javna rasprava

Dio Ljubuškog dobiva novu cestu

Radi se o projektu rekonstrukcije prometnice i izgradnje pješačke staze od spoja s Ulicom Hrvatskih kraljeva do trafostanice neposredno iza Novog gradskog groblja u dužini od 1.100 m.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 02. 2020. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik grada Ljubuški Nevenko Barbarić objavio je Javni poziv za sudjelovanje na javnoj raspravi svim predstavnicima jedinica lokalne samouprave Županije Zapadnohercegovačke, kao i zainteresiranim građanima tako je razmatrano o uređenju prometnice od semafora u gradu do Novog groblja u Ljubuškom.

Projekt je obrazložio diplomirani inženjer građevine Vlado Čuljak, savjetnik gradonačelnika za gospodarski razvoj grada Ljubuškog.

Radi se o projektu rekonstrukcije prometnice i izgradnje pješačke staze od spoja s Ulicom Hrvatskih kraljeva do trafostanice neposredno iza Novog gradskog groblja u dužini od 1.100 m.

''Postojeća prometnica spaja prigradsko naselje Pregrađe i Novo groblje s užim gradskim jezgrom. Predmetna prometnica je lokalna cesta po kojoj se odvija dvosmjerni motorni promet. Cesta je s asfaltnim putem zastorom na kojem je evidentirane uzdužne, poprečne i mrežaste pukotine te prolamanja puta na rubovima. Evidentiran je i veliki broj mjesta na kojem je u ranijem periodu vršena interventna sanacija puta u vidu krpljenja'', navedeno je na javnoj raspravi.

Ljubuški portal javlja kako je prometnica širine od 5,0 do 5,5m. Prvih oko 250,0m karakterizira velika okolna izgrađenost, veliki broj prilaza i priključaka. Na prometnici se s lijeve strane nalazi raskrsnica za koju je, zbog nepovoljnog ugla ukrštanja predviđeno izmještanje za oko 40 m niže.

Na preostalom dijelu poteza za rekonstrukciju uz cestu su smješteni privredni objekti koji su priključeni na predmetnu saobraćajnicu te parkinzi uz cestu. Na cesti nije riješena ni površinska odvodnja i sve navedeno je rezultiralo za potrebom rekonstrukcije predmetne prometnice i priključka na regionalnu cestu. Dužina predviđena za rekonstrukciju iznosi oko 1200 m.

''Rekonstrukcija prometnice je predviđena na način da se ukloni postojeći sloj asfalta te izvrši iskop do projektirane kote. Nakon toga se vrši iskop temeljnog tla na dijelu proširenja prometnice do projektirane kote te se izvrši nasipanje i zbijanje zamjenskog materijala'', istanuto je na javnoj raspravi.

Projektom je predviđeno zadržavanje svih postojećih prilaza i priključaka te izgradnja dva nova. Novi priključci su predviđeni na novom položaj priključka Ulice Svetog Ivana Pavla II s lijeve strane prometnice i priključak Novog groblja s desne strane prometnice.

Projektom je predviđeno asfaltiranje 15 priključaka dok je za dva predviđeno dosipanje i valjanje tamponskog sloja.

Kopirati
Drag cursor here to close