Puno priče

Desetljeće smo daleko od autoputa Sarajevo - Beograd

Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste to da će u skorije vrijeme Srbija početi s konkretnim radovima na ovom projektu
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 02. 2019. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je dogovor o trasi autoputa Sarajevo - Beograd za svaku pohvalu, u ovom trenutku Bosna i Hercegovina najmanje je desetljeće daleko od konkretnih radova na ovom projektu.

"Nemamo odgovore na ključna pitanja, a to su: Tko je investitor i koji je način financiranja? Odgovori na ta pitanja i dogovor o financiranju, a radi se o ogromnom novcu, preduvjet su za izradu studija, kojih ima najmanje desetak, od one za životnu sredinu do studije izvodljivosti itd. Mi nemamo ni idejni projekt, praktično ništa. Izrada studija je preduvjet za izradu glavnog projekta, što će trajati godinama, a poslije toga ide eksproprijacija zemljišta itd. Stotine milijuna su neophodne samo za dokumentaciju. Sve je to vrlo, vrlo daleko, ali neka je barem počelo", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak cijelom ovom projektu.

Srbija počela raditi

Ono što je činjenica jeste da je Srbija već počela s ovim projektom, točnije izgradnjom autoputa koji bi izašao u BiH. Prije nešto više od petnaestak dana Srbija je prema BiH uputila inicijativu da se odredi kontakt točka kod Bijeljine, gdje ovaj autoput treba ući u BiH.


"Službeno je precizirano da je kontakt točka Sremska Rača i ona nije u suprotnosti s prostornim planovima Republike Srpske. Utvrđeno je i da je u pripremi novi prostorni plan grada Bijeljine i ta kontakt točka neće biti u suprotnosti s tim prostornim planom. Čim zaprimimo neophodna mišljenja, Ministarstvo transporta i komunikacija će informaciju o kontakt točki uputiti Vijeću ministara BiH na usvajanje i to je prva faza, a ja očekujem da to bude u roku od 15 dana", rekao je za "Nezavisne" Igor Pejić, tajnik Ministarstva transporta i komunikacija BiH, dodajući da dalja procedura podrazumijeva da se taj dogovor zaključi preko Predsjedništva BiH, ali da tu ne bi trebalo da bude problema.

Ono što je u ovom trenutku sigurno jeste to da će u skorije vrijeme Srbija početi s konkretnim radovima na ovom projektu, a prema neslužbenim informacijama, i Republika Srpska će aktivnije početi raditi na ovom projektu, odnosno izgradnji autoputa od Bijeljine prema Brčkom.

Dogovor o trasi

U svakom slučaju, dogovor o trasi autoputa od Beograda do Sarajeva obradovao je mnoge lokalne zajednice, pa je tako Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, rekao da se s budnom pažnjom prati svaka izjava u vezi s najavama o izgradnji tog puta.

"Za nas u Istočnom Sarajevu će u narednom periodu biti predmet zanimanja koji će se krak raditi prvi, jer su za nas važne obje komunikacije, ali nas zanima ovaj krak koji ide kroz naš grad", rekao je Vuković.

Podsjećanja radi, na sastanku u utorak, koji je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, organizirao s nadležnim ministarstvima za izgradnju autoputova, dogovoreno je da trasa autoputa Beograd - Sarajevo ide od Bijeljine preko Brčkog do Lončara prema Tuzli i dalje preko Sarajeva, a brza cesta da ide preko Pala, Rogatice i Višegrada s konekcijom za Goražde. Vrijednost projekta procjenjuje se na tri milijarde eura.

Koridor 5c

Vlada RS podržala je realizaciju projekta "Izgradnja autoputa na koridoru 5c kroz RS, od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša - entitetske granice na jugu".

Ukupna cijena izgradnje autoputa na koridoru 5c kroz RS procijenjena je na više od 500 milijuna eura, bez eksproprijacije nepokretnosti, PDV-a i interesa u toku gradnje.
Tender za prvu dionicu od petlje Johovac do petlje Rudanka, dužine šest km, završen je i početak radova očekuje se tijekom ove godine. Pored toga, imaju još tri faze i to dionica od petlje Rudanka (Kostajnica) do Karuša - entitetske granice na jugu, dužine oko 6 km, dionica od petlje Johovac do petlje Podnovlje, dužine oko 13 km i dionica od Vukosavlja do petlje Podnovlje, dužine oko 23 km.

Kopirati
Drag cursor here to close