Razilaženje

Davanje zračnih luka u koncesiju podijelilo crnogorsku vladu

“Aerodrome Crne Gore ne prodajemo nego očekujemo veliko ulaganje koja ostaju budućim generacijama”, naveo je Marković
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 07. 2019. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorska vlada je u četvrtak otpočela postupak izdavanja u dugoročni zakup zračnih luka u Podgorici i Tivtu usvajanjem “akta za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore” koji je izazvao podjele u vladajućoj koaliciji.

Odluci crnogorske Vlade da pokrene postupak davanja koncesije na crnogorske zračne luke usprotivili su se socijaldemokrati, manja članica vladajuće koalicije u Crnoj Gori. Protiv usvajanja akta o koncesiji na sjednici vlade glasao je ministar prosvjete Damir Šehović, dok je njegova partija u priopćenju navela da su “koncesijski dokumenti za aerodrome, koja je vlada danas usvojila, nezakoniti i ne štite interes države Crne Gore”.

Kadrovi socijaldemokrata, prema koalicijskom sporazumu o formiranju vlasti sa Demokratskom partijom socijalista, upravljaju kompanijom “Aerodromi Crne Gore” i to je trenutno jedna od najprofitabilnijih crnogorskih kompanija u državnom vlasništvu.

Socijaldemokrati su ranije zaprijetili da bi, ako dođe do izdavanja u zakup crnogorskih aerodroma, mogli da napuste vladajuću koaliciju u Crnoj Gori.

Planirano ulaganje 200 milijuna eura

Nakon sjednice vlade crnogorski premijer Duško Marković na twitteru je objavio da se crnogorske zračne luke ne prodaju već "valoriziraju".

“Aerodrome Crne Gore ne prodajemo nego očekujemo veliko ulaganje koja ostaju budućim generacijama”, naveo je Marković

Kako je priopćeno iz crnogorske vlade "Koncesijskim aktom za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore” je predviđeno da koncesionar jednokratno uplati minimalno 100 milijuna eura na ime fiksne koncesijske naknade za 30 godina iznajmljivanja zračnih luka, a potom svake godine dio koncesijske naknade, a najmanje deset posto od ukupnog prihoda.Također se navodi da je planirano ulaganja koncesionara 200 milijuna eura.

Ministar prometa u vladi Crne Gore Osman Nurković, rekao je da bi čitav postupak dodjele koncesije i potpisivanje ugovora sa koncesionarom trebalo da bude završen u ožujku 2020. godine te da je interes izrazilo 20 renomiranih kompanija.

„Imali smo prošle godine u Hamburgu konferenciju avio kompanija gdje smo organizirali jedan sastanak sa njima i sve ih informirali o planu crnogorske vlade za davanje aerodroma u koncesiju. Interes su pokazale kompanije iz Indije, Južne Koreje, Turske, Francuske, Njemačke i Italije i Ujedinjenih Arapskih Emirata“, rekao je Nurković.

On je kazao da je tržišnu vrijednost aerodroma utvrdio Ekonomski fakultet u Podgorici i da ona iznosi 140 milijuna eura.

Broj putnika na Podgoričkom i Tivatskom aerodromu prošle godine premašio je dva milijuna, a projekcije crnogorske Vlade su da će ove godine dostići 2,6 milijuna.

Kopirati
Drag cursor here to close