Produženje sezone

Đapo: 'Sunčanom stranom FBiH' gradovi će biti poput svjetskih metropola

Različite turističko-kulturne programski sadržaji održavat će se u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju, priopćeno je iz Obala Arta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 10. 2019. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sunčana strana Federacije BiH 2019'', turističko-kulturni projekt kojeg zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, a koji će se održati u razdoblju od listopada do kraja godine.

Različite turističko-kulturne programski sadržaji održavat će se u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju, priopćeno je iz Obala Arta.

Projekt se realizira uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a sporazum o suradnji u utorak su potpisali federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, direktor Obala Art Centra Mirsad Purivatra i direktorica PRimere Snježana Delić.

Ovim projektom, tvrdi ministrica, gradovi u FBiH bit će poput svjetskih metropola.

''Kroz projekt Sunčana strana Federacije BiH 2019., po uzoru na velike svjetske metropole koje dodatnim sadržajem obogaćuju i produžuju turističku sezonu, na različitim lokacijama u nekoliko gradova i općina Federacije BiH bit će implementirani zanimljivi i atraktivni filmski, kulturno-turistički i zabavni sadržaji, zbog čega je prepoznat kao projekt od posebnog značaja za Federaciju BiH, te ga Ministarstvo podržava već drugu godinu'', kazala je ministrica Đapo.

Tako će, navode, u Mostaru, na platou ispod Starog mosta, biti prikazani najzanimljiviji trenutci sa posljednjeg, 25. Sarajevo Film Festivala te najavni video za 26. Sarajevo Film Festival. U Mostaru, Konjicu i Goraždu održavat će se projekcije filmova koji su izazvali najveće zanimanje festivalske publike, čime će turisti i stanovništvo, navode, spomenutih gradova moći osjetiti dio festivalske atmosfere. Poseban filmski program bit će realiziran u Umjetničkoj galeriji BiH, Muzeju Ars Aevi i Zemaljskom muzeju BiH.

Osim filmskih projekcija i prikazivanja najboljih i najnovijih filmova, bit će prikazan i poseban video kolaž iz bogate prošlosti prethodnih izdanja i festivalskih gostiju koji su posjetili Sarajevo Film Festival i Sarajevo u proteklom vremenskom razdoblju.

U Sarajevu i Mostaru planiran je nastup akademskih izvođača sevdaha - pjevača i svirača saza i klasične muzike, na različitim kulturno – povijesnim lokacijama. U Sarajevu će u okviru performansa #SarajevoReborn, ulicama grada proći neke od najvažnijih povijesnih osoba iz turskog i austrougarskog razdoblja BiH, dok će ulicama Mostara šetati Aleksa Šantić i Emina, uz povijesnu priču, kao i glumački igrokaz o Aleksi i Emini.

U Mostaru, Širokom Brijegu i Međugorju realizirat će se niz atraktivnih programa. Jedan od njih je Jump experience za što hrabrost imaju samo rijetki - putem VR naočala turisti će moći u potpunosti ''skočiti'' i doživjeti skok u Neretvu sa Starog mosta. Aplikacija će biti snimljena i razvijena na način da gledatelj/turist kada stavi VR, prvo ima mogućnost prošetati kaldrmom do Starog mosta, razgledati okolne građevine, a nakon toga popeti se na Stari most i skočiti u rijeku – zahvaljujući profesionalnom skakaču, doživjeti skok i rijeku Neretvu, izranjanje, a na kraju i uživati u pogledu na Stari most, priopćeno je.

Turisti i građani će moći uživati i u Flash mobu – plesnom performansu kroz grad – i to na mjestima gdje i kad se najmanje nadate, članovi kulturno-umjetničkih društava predstavit će bogatstvo plesa i pjesme sa područja Hercegovine, slikat će se portreti, fotografirati uz prepoznatljive motive Mostara i drugo.

Ulaz na sve projekcije i programske aktivnosti je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close