Pelješki most

Dalipagić odgovorio na laži zastupnice Demokratske fronte  

Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 10. 2017. u 11:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Hanka Vajzović svoje političke ciljeve pokušava ostvariti iznošenjem neistina i izmišljotina, a pri tome veličajući svoje nepostojeće zasluge i pojedinaca iz njene stranke (DF–a) , blateći sve one koji ne razmišljaju kao ona ili njezina politička opcija, čime želi sebe predstaviti kao tobožnju veliku zaštitnicu interesa BiH. Na taj način svjesno dezinformira javnost i građane dovodi u zabludu. 

Naveo je to zamjenik ministra Ministarstva komunikacija i prometa  BiH, Saša Dalipagić, u reagiranju na navode zastupnice Demokratske fronte u na portalu Patria istaknuvši kako je tekst o pelješkom mostu ''obično politikantstvo s ciljem stjecanja određenih političkih poena i može se smatrati djelom već započete izborne kampanje''.

''U predmetnom tekstu zastupnica se pita kako može jedan pomoćnik ministra da se sastaje, pregovara i razgovara za ministrom druge zemlje. Prije svega , ista zastupnica zna da ja nisam pomoćnik ministra nego zamjenik ministra Ministarstva komunikacija i prometa BiH i da je ta funkcija znatno veća od funkcije pomoćnika Ministra. Isto tako joj je poznato da zamjenik ministra, a kada nema ministra, obavlja tu funkciju sa svim ovlastima koje ima ministar. U naznačenom periodu, o kome govori zastupnica, obavljao sam dužnost ministra, a nakon smjene ministra Matanovića koji je bio iz njene stranke. Tako sam se sasvim legitimno i kredibilno sastao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske – Olegom Butkovićem, na bilateralnom sastanku, održanom u Sarajevu 19. travnja2016. godine'', navodi Dalipagić ističući kako su ''čista izmišljotina'' tvrdnje zastupnice da ne zna što se na tom sastanku razgovaralo.

Naveo je kako su zastupniku njezine stranke Damiru Bećireviću na zastupničko pitanje dostavljeni svi odgovori o aktivnostima i pregovorima s Hrvatskom te da se ''razgovaralo s o nekih dvadeset otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske''.

Dalipagić navodi kako su teme bile izgradnja Mosta na Savi kod Svilaja na završetku Koridora Vc, izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, izgradnja mosta na Savi u Gonji kod Brčkog, mogućnost izgradnje Jadransko-Jonske auto ceste kroz BiH na trasi Počitelj – Trebinje – Aranđelovo Nudo u Crnoj Gori, održavanje i sanacija postojećih mostova između BiH i Hrvatske, utvrđivanje granice na moru kod Neuma, Sporazum o delegiranju odgovornosti u zračnom prometu prilikom preleta zrakoplova preko teritorije BiH, Sporazum o graničnim željezničkim prijelazima a na koridoru V c kod Čapljine i kod Šamca, a nakon ulaska Hrvatske u EU, stavljanje u funkciju Unske željezničke pruge, problemi vozača autobusa prilikom ulaska i vožnje u Hrvatskoj, problemi taxi vozača koji u Hrvatskoj obavljaju prijevoz sa oznakom TA, problem povratka lokomotiva ŽTP-a u Sarajevo, zaostalih u Hrvatskoj tijekom rata.

''Jedna od tema je bila i pitanje izgradnje Pelješkog mosta'', navodi Dalipagić i ističe kako je točno da je tada izjavio da je to za njega pitanje struke, a ne politike.

''Tada sam tako mislio, a tako mislim i sada. Nadalje, zastupnici poručujem da isti stav kao što je naprijed naveden moj je i stav Europske komisije koje je imala prilikom dodjele 357 milijuna eura grant-sredstava Hrvatskoj za gradnju mosta'', naveo je Dalipagić i podsjetio kako se taj stav zasniva na Ugovoru o granici na moru kod Neuma između predsjednika Tuđmana i Izetbegovića iz 1999. godine, utvrđenim gabvbaritima mosta te mišljenju Međunarodne Europske neovisne ekspertne agencije –JASPERS koja je pregledala projekt mosta i dala pozitivno mišljenje Hrvatskoj na isti, a na temelju kojeg Europska komisija odobrava sredstva za infrastrukturu članicama EU-a.

''U svom tekstu zastupnica Vajzović veliča ulogu bivšeg ministra Matanovića koji je iz njene stranke , a za kojeg kaže da je u više navrata upozoravao Hrvatsku vezano za Pelješki most. Takve tvrdnje ne odgovaraju istini. Naime, prema pisanim podacima dostupnim u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH, ministar Matanović se u 10 mjeseci svoga mandata samo jednom obratio pismom tadašnjem ministru mora, prometa i infrastrukture Hrvatske -  gospodinu Dončiću u kojem od istoga traži da u radnu grupu za utvrđivanje granice na moru kod Neuma imenuje članove iz Hrvatske. Čista je izmišljotina da je kao odgovor dobio pismo od ministra Dončića u kojem je ovaj iznio prijetnje prema BiH, a što je navedeno u tekstu intervjua. Takav dopis nikada nisam vidio, a prema svojoj funkciji trebao bih. Bit će da je to smišljeno da bi se čitateljima stvorio dojam nedobronamjernog odnosa Hrvatske prema BiH'', naveo je, između ostalog, Dalipagić.

Kaže kako zastupnica Vajzović tendenciozno navodi da je nakon moga sastanka sa ministrom mora, prometa i infrastrukture Hrvatske -  gospodinom Butkovićem, sastao se i ministar Ministarstva  komunikacija i prometa – gospodin Ismir Jusko da bi dao navodnu suglasnost za gradnju mosta. 

''Ovakva tvrdnja je čista izmišljotina. Osnovni razlog sastanka ministara Juske i Butkovića je potpisivanje Ugovora sa izvođačima za izgradnju mosta na Savi kod Svilaja, koji je zajednički infrastrukturni projekt dvije zemlje. Sa zastupnicom se slažem da se u Ministarstvu komunikacija i prometa odlaskom ministra iz DF-a,  ćorak okrenuo naopako. Tako je kazala zastupnica. Ali ja mislim da se okrenuo na bolje. Naime, počeli su se ostvarivati projekti i aktivnosti koji su godinama bili zablokirani'', naveo je.

Kaže kako se slaže s konstatacijom zastupnice da je Pelješki most postao mjesto zastoja odnosa između BiH i Hrvatske.

''Isto tako smatram da je ona jedna od najodgovornijih osoba za to. Umjesto da, kao zastupnica u Parlamentu radi na razvijanju i unapređenju odnosa sa svim zemljama, a posebno susjedima, ona svojim djelovanjem podiže tenzije između naše dvije prijateljske zemlje i time utiče i na zatezanje odnosa BiH s EU, koja ne gleda blagonaklono na takvo djelovanje nje i njezinih političkih istomišljenika'', naveo je Dalipagić.

Kopirati
Drag cursor here to close