Pomoć

Cikotić: Austrija će financirati 'čarter' letove za readmisiju migranata

Razgovarano je o dobrovoljnoj i prisilnoj readmisiji migranata.
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 04. 2021. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je danas s ministrom unutarnjih poslova Republike Austrije Karlom Nehammerom o unapređenju suradnje dvije zemlje u oblasti sigurnosti i upravljanja migracijama.

Cikotić i Nehammer su potpisali Memorandum o jačanju suradnje za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija, nakon čega je ministar sigurnosti BiH naglasio da je Austrija jedan od ključnih partnera naše zemlje u borbi protiv mnogih sigurnosnih izazova.

''BiH i Austrija surađuju na mnogobrojnim sigurnosnim pitanjima, a borba protiv krijumčarenja migrantima i ilegalnih migracija u smislu kontrole granica te boravka i kretanja migranata nameće se kao jedno od ključnih pitanja sa kojim se susreću sve zemlje regiona. BiH i Austrija imaju posebnu ulogu na takozvanoj zapadnobalkanskoj ruti. Razgovarali smo i o ostvarivanju međunarodne sigurnosti, komentirali smo potrebu međuinstitucionalne suradnje, te o rješavanju mnogih drugih sigurnosnih izazova kao što su organizovani kriminal, trgovina ljudima, prijetnje od terorizma, trgovine narkoticima, oružjem i slično'', izjavio je Cikotić.

Zahvalio je Republici Austriji na pomoći koju je u proteklih nekoliko mjeseci pružila BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, a odnosi se na financijsku pomoć od 500.000 eura i smještajne kontejnere koji će biti smješteni u migrantski kamp "Lipa".

Razgovarano je i o dobrovoljnoj i prisilnoj readmisiji migranata. Cikotić naglašava da je povratak migranata u zemlje porijekla jedan od najvažnijih mehanizama, te da je Austrija i po tom pitanju spremna podržati BiH na način da financira "čarter" letove kojima bi se migranti vratili u svoje zemlje.

Ministar unutarnjih poslova Republike Austrije Nehammer je kazao da je BiH uložila velike napore da zaštiti svoje granice i onemogući prohod ilegalnih migranata dalje na zapad.

''Uz podršku BiH prošle godine smo uspjeli oformiti platformu Frontex s ciljem obuzdavanja migrantske krize. Toj strategiji će se pridružiti Sjeverna Makedonija i BiH. Potpisali smo danas memorandum koji se tiče i cyber kriminala, a koji će isto tako pojačati borbu protiv terorizma. Austija će podržati BiH u nastojanjima da postane punopravan član Frontexa'', zaključio je Nehammer.

Kopirati
Drag cursor here to close