BiH i susjedstvo

Cijene stanova divljaju, čeka se slom tržišta

U Hrvatskoj je Boris Vujčić, guverner HNB-a, upozorio da se stvara "nekretninski balon" te da stanje na tržištu podsjeća na ono uoči krize
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 10. 2019. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednje dvije do tri godine cijene stanova u Republici Srpskoj porasle su za oko deset posto, posebno u Banja Luci, i ako je suditi po ekonomskoj teoriji i najavama iz zemalja regije vrlo je moguće da bi u skorijoj budućnosti moglo doći do sloma tržišta nekretnina, prenose Nezavisne.

U Hrvatskoj je Boris Vujčić, guverner HNB-a, upozorio da se stvara "nekretninski balon" te da stanje na tržištu podsjeća na ono uoči krize. I svi službeni podaci u Hrvatskoj ukazuju na to da cijene nerealno rastu, a prema ocjenama mnogih ekonomista, činjenica je da će doći do pada, samo je pitanje u kojem obimu. Problem u BiH je i u tome što, za razliku od Hrvatske, Srbije pa i Crne Gore, koja nema vlastitu valutu, njihove centralne banke prate tržište nekretnina i njihov utjecaj na financijsku stabilnost.

"Drugi to profesionalno rade, a mi nemamo podatke i ne znamo jesu li cijene nekretnina nerealno visoko postavljene i koliko bi evenutalno pad cijena nekretnina doveo do krize u financijskom sustavu", rekao je za "Nezavisne" Marko Đogo, profesor Ekonomskog fakulteta u Palama.

Bez metodologije

Kaže da je moguće da taj rizik, kao u Hrvatskoj, postoji i u Republici Srpskoj, ali da mi to ne znamo te da se ne može govoriti o nekoj osobnoj percepciji o tome jesu li cijene nekretnina realne ili nerealne i da za takve stvari treba postojati metodologija, koje u BiH nema.

Ono što je činjenica jeste i to da se na tržištu nekretnina u Republici Srpskoj, posebno u Banja Luci i Bijeljini, "nešto" događa, te da cijene rastu. Kako su istaknuli mnogi građevinci i agenti za promet nekretninama, u posljednje dvije do tri godine cijene stanova u najvećem gradu u RS, posebno onih u novogradnji, su porasle najmanje deset posto.

"Veća je potražnja i cijene divljaju. Dokle će to tako ići, nitko se ne usudi procjenjivati. U budućnosti, i ako dođe do nekog pada, bit će na način da će stati gradnja, a cijene će ostati na sadašnjoj razini. Svi su digli cijene radova, nekada su keramičari koštali 10-12 KM po kvadratu, danas su 15-18 maraka", rekao je za "Nezavisne" Petar Zec, vlasnik Agencije za promet nekretnina u Banja Luci, dodajući da će cijene vrlo vjerovatno rasti još neki određeni period jer radnici odlaze i građevinske firme su u sve većem problemu.

Stan za višak novca

Marko Knežević, vlasnik građevinske firme "Knežević entering", kaže za "Nezavisne" da nismo u istoj situaciji kao Hrvatska jer je tržište u RS takvo da tko god ima viška para kupuje nekretninu.

"Neko proda očevu šumu, kupi stan, ode vani zaradi pedesetak tisuća eura, kupi stan u Banja Luci. Činjenica je da cijene stanova rastu i siguran sam da će kod nas, i ako nekada dođe do sloma tržišta, doći godinu dana nakon što se to dogodi u Europi", rekao je Knežević.

Inače, kako naglašavaju i građevinci i agenti za promet nekretnina, jedino aktivno tržište nekretnina postoji u Banja Luci i donekle u Bijeljini te da se u ostalim mjestima malo toga gradi i da je trend takav da ko god ima novca kupuju nekretninu u Banja Luci, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close