Ali gorivo ne pojeftinjuje

Cijene nafte pale treći tjedan zaredom

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,1 posto, na 73,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 70,45 dolara.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 07. 2018. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer su ulagači oprezni zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine i jer su nedavni prekidi u proizvodnji otklonjeni, pa su splasnule bojazni od pada ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 3,1 posto, na 73,07 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 70,45 dolara.

Cijene su nafte posljednjih dana pod pritiskom zabrinutosti ulagača zbog povećane ponude budući da su nedavni prekidi u proizvodnji u međuvremenu otklonjeni, pa su ponovno pokrenuti proizvodnja i isporuke sirove nafte.

Uz to, trgovinske napetosti između SAD-a i Kine potaknule su strahovanja da će se rast dvaju najvećih svjetskih gospodarstava usporiti, ali i da će globalna potražnja oslabiti.

Te su napetosti dodatno ojačale nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump u petak kazao da je spremam nametnuti carine na sav uvoz robe iz Kine u vrijednosti 500 milijardi dolara.

Slabija potražnja za naftom u SAD-u i Kini, zbog usporavanja gospodarstva izazvanog trgovinskim sukobom tih dvaju najvećih svjetskih potrošača nafte, vjerojatno bi značajno pritisnula tržišta, kažu analitičari.

SAD su činile oko petinu globalne naftne potražnje u 2017. godini, dok je na Kinu otpadao udjel od oko 13 posto, pokazuju podaci iz BP-ovog statističkog pregleda. Blagu podršku cijenama pružila je, pak, Saudijska Arabija, najavivši u petak da će smanjiti isporuke u idućem mjesecu. 

"Saudijska Arabija očekuje da će izvoz smanjiti za oko 100 tisuća barela dnevno u kolovozu jer poduzima poteze kako bi se pobrinula da ne isporučuje nafte na tržite više nego što su potrebe potrošača", kazao je saudijski predstavnik u OPEC-u Al-Aama.

Poručio je također da zabrinutosti da će Saudijska Arabija s partnerima ići u značajne prekomjerne isporuke na tržišta nisu utemeljene. Uz to, bojazni u vezi poremećaja u ponudi splasnule su i zbog toga što Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) postupno povećava proizvodnju.

OPEC je više od godinu i pol dana držao proizvodnju smanjenu kako bi podržao rast cijena nafte, no zbog poremećaja u proizvodnji u Venezueli, Angoli i Libiji, kao i mogućih sankcija Iranu, nedavno je ta organizacija odlučila povećati proizvodnju kako bi nadoknadila manjak na tržištu.

A da je na tržištu dovoljno nafte pokazuje i podatak tvrtke Baker Hughes da je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u pao za njih pet, na ukupno 858 postrojenja, što je najveći tjedni pad od ožujka.

To pokazuje da američki proizvođači procjenjuju da je ponuda dovoljna, kažu analitičari. No, kako je u istom lanjskom razdoblju aktivno bilo samo oko 765 postrojenja, znatno veći broj sadašnjih aktivnih postrojenja pokazuje i to da američkim proizvođačima odgovaraju više razine cijena.

Kopirati
Drag cursor here to close