Nemiri na Bliskom istoku

Cijene nafte pale prema 68 $, investitori očekuju ograničenu reakciju Irana

Analitičar Julius Baera Carsten Menke ističe da je iranski režim "prilično racionalan i strateški orijentiran".
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 01. 2020. u 16:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 dolara, budući da ulagači ne očekuju probleme u opskrbi s Bliskog istoka u predstojećem razdoblju unatoč eskalaciji napetosti nakon američkog ubojstva najvišeg iranskog vojnog zapovjednika.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,38 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi nižoj cijeni, od 62,81 dolara.

Cijene nafte poskočile su u prethodna dva trgovinska dana, dosegnuvši u Londonu najvišu razinu od prošlogodišnjeg rujna, a u SAD-u najvišu razinu od prošlogodišnjeg travnja, zbog straha od eskalacije sukoba i poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka nakon američkog ubojstva zapovjednika iranskih elitnih postrojbi Kasema Sulejmanija. Iran je obećao nemilosrdnu osvetu.

"I dalje smatramo da će, izostane li odmazda odnosno poremećaj (u opskrbi), cijene nafte u prvom tromjesečju 2020. godine padati i da će tržište i u prvoj polovini godine biti dobro opskrbljeno", naveli su u bilješci analitičari ING-a, javlja Hina.

U savjetodavnoj tvrtki Consultancy Eurasia Group drže da će se Iran vjerojatno usredotočiti na američke vojne a ne na energetske ciljeve.

"To ne znači da neće ustrajati u tihom potkopavanju logističke odnosno regionalne energetske infrastrukture ali te aktivnosti neće biti većih razmjera", drže u toj savjetodavnoj kući.

Analitičar Julius Baera Carsten Menke ističe da je iranski režim "prilično racionalan i strateški orijentiran".

"Troškovi izravne vojne konfrontacije previsoki su a ometanje tokova nafte otuđilo bi suzdržane (iranske) saveznike, poput Kine i Indije. Zatvaranje Hormuškog tjesnaca, ključnog uskog grla globalnih naftnih tokova, i dalje je vrlo malo vjerovatno", naglasio je Menke.

Cijene danas nije poduprlo ni striktnije poštivanje sporazuma o ograničenju opskrbe Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno do kraja ožujka.

Članice OPEC-a proizvodile su u prosincu ukupno 29,50 milijuna barela dnevno, 50.000 barela dnevno manje u odnosu na revidirane podatke za studeni, pokazalo je Reutersovo istraživanje, objavljeno u ponedjeljak.

OPEC je jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 70,89 dolara, što znači da je bila 1,50 dolara niža nego u petak.

Kopirati
Drag cursor here to close