Ulaganja

Čeka se brojka od milijardu KM

FIPA je u travnju ove godine na velikom investicijskom summitu u Dubaiju proglašena najboljom investicijskom agencijom u srednjoj i istočnoj Europi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 10. 2019. u 15:31 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova DSI, za razdoblje od siječnja do lipnja 2019. godine, izravna strana ulaganja u BiH su iznosila 650.1 milijuna konvertibilnih maraka (KM) ili 332.4 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 53,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, priopćili su u srijedu iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

Gordan Milinić, direktor FIPA-e ističe da je riječ o značajnoj novosti kada se uzme u obzir da su s blizu 800 milijuna KM godišnje i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina. Ako se ovakav trend rasta iz prvog polugodišta nastavi, ova godina bi mogla biti rekordna po iznosu stranih investicija, odnosno mogla bi se dostići i magična brojka od milijardu maraka.

Iako su svi razgovori s potencijalnim stranim investitorima opterećeni nezgodnim pitanjima stranih investitora o teškoj političkoj situaciji u BiH, stalno prisustvo FIPA-e na svim skupovima investitora, prezentacije i sastanci, kao i ukazivanja na prednosti ulaganja u BiH i pozitivna iskustva sadašnjih stranih investitora daju rezultate. Za takav rad FIPA je u travnju ove godine na velikom investicijskom summitu u Dubaiju proglašena najboljom investicijskom agencijom u srednjoj i istočnoj Europi.

Trend rasta investicija se nastavlja zahvaljujući i naporima na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, na čemu FIPA neprekidno insistira kroz svoje preporuke Vijeću ministara BiH i svim entitetskim, kantonalnim i općinskim organima.

''FIPA ni u jednom momentu ne dozvoljava da se strani investitori osjećaju usamljeno pred brojnim administrativnim preprekama u BiH, već ih kontinuirano prati, intervenira kod nadležnih organa i preporučuje otklanjanje smetnji koje uočava, što je u velikoj mjeri doprinijelo širenju poslovanja postojećih kompanija stranih investitora, te pokretanju novih, što u konačnici dovodi do porasta broja zaposlenih'', naglasili su iz FIPA-e.

U naporima za traženje novih potencijalnih investitora FIPA ističe da ima veliku pomoć Ministarstva vanjskih poslova BiH s mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava u inozemstvu, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Vanjskotrgovinske komore BiH i svih gospodarskih komora, te postojećih stranih veleposlanstava u Sarajevu.

''Pred svim organima u BiH je zadatak da nastave s provođenjem potrebnih reformi, predlaganjem mjera za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i poboljšanje imidža zemlje, te pronalaskom novih investitora za BiH'', poručili su iz FIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close