Od GSM licencija

Čapljini i Grudama 250.000 KM za sanaciju i rekonstrukciju cesta

Resorni ministar Denis Lasić tom je prilikom izjavio kako je programom investiranja planiran 21 projekt rekonstrukcije, modernizacije i sanacije cesta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 01. 2019. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općine Grude i Čapljina dobit će od Ministarstva prometa i veza Federacije BiH, odnosno od Cesta Federacije BiH, 250.000 KM za rekonstrukciju i sanaciju cesta.

Naime, na posljednjoj sjednici Vlade FBiH usvojen je prijedlog odluke o usvajanju izmjene programa investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (iz sredstava za podračun - sredstva od GSM licencije) utvrđenoga proračunom Federacije BiH za 2017. godinu za Federalno ministarstvo prometa i veza.

U navedenoj odluci tako stoji da je za nastavak projekta modernizacija ceste R405 u općinski Sanski most (2. faza) odobreno 150.000,00 KM. Provoditelj projekta je Direkcija za ceste Unsko-sanske županije. U istoj odluci stoji da se za sanaciju cesta u općini Čapljina od sredstava GSM licencije izdvaja 150.000 KM. Provoditelj je Općina Čapljina.

Grudama 100.000 KM

Za sanaciju i rekonstrukciju cesta u općini Gradačac odobreno je 100.000 KM, a kako stoji u odluci usvojenoj na Vladi FBiH, provoditelj je općina Gradačac.

Kroz istu odluku sredstva su izdvojena i za općinu Grude. Kako se navodu u dokumentu, prijedlog odluke o osvajanju izmjene programa investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo (iz sredstava podračuna - sredstva od GSM licencije) utvrđenoga proračunom FBiH za 2017. godinu za sanaciju u rekonstrukciju cesta u općini Grude odobreno je 100.000 KM, a provoditelj je općina Grude.

Inače, kroz navedeni program investiranja kapitalnog transfera JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo iz sredstava od GSM licencije, utvrđenoga izmjenom i dopunom proračuna FBiH za 2017. godinu, raspoređen je iznos od čak 4,496.183 KM.

Investiranje u 21 projekt

Resorni ministar Denis Lasić tom je prilikom izjavio kako je programom investiranja planiran 21 projekt rekonstrukcije, modernizacije i sanacije cesta, piše Večernji list.

Tako je, između ostalog, od novca dobivenog iz plaćene GSM licencije financirana izgradnja lokalne ceste Avenija - most Sutina - Ulica maršala Tita i završni radovi izgradnje mosta Avenija - Sutina, čiji je provoditelj Grad Mostar, a vrijednost okončanog projekta iznosi 1,2 milijuna KM.

Iz istih sredstava financirana je izgradnja prometnica preko lokacije Sjeverni logor - produžetak Avenije preko mosta do Ulice maršala Tita u mostarskom naselju Zalik, a iznos toga projekta je 800.000 KM. Za sanaciju i rekonstrukciju cesta u Širokom Brijegu potrošeno je 200.000 KM, kao i sanaciju i rekonstrukciju cesta u općini Ljubuški.

Podsjetimo, sredstva prikupljena izdavanjem GSM licencije isključivo su namjenska te se koriste za svrhe financiranja projekte dokumentacije autoceste na koridoru Vc i izgradnju planiranih autocesta u BiH, magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta, kao i druge infrastrukture.

Kopirati
Drag cursor here to close