Stambeno zbrinjavanje

Čapljina, Kalesija i Banovići zatvaraju kolektivne centre

Planirani su izgradnja novih stambenih objekata na području općina Čapljina i Kalesija, s ukupno 121 stambenom jedinicom, te sanacija postojećih stambenih objekata na trima lokacijama Općine Banovići, s ukupno 30 stambenih jedinica.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 12. 2018. u 13:57 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Sarajevu s općinskim načelnicima potpisao Sporazum o suradnji na implementaciji podprojekata o zatvaranju kolektivnih i alternativnih smještaja na području općina Čapljina, Kalesija i Banovići te Aneks Sporazuma za Općinu Živinice, priopćeno je iz resornog federalnog ministarstva. 

Ovim sporazumom planirani su izgradnja novih stambenih objekata na području općina Čapljina i Kalesija, s ukupno 121 stambenom jedinicom, te sanacija postojećih stambenih objekata na trima lokacijama Općine Banovići, s ukupno 30 stambenih jedinica. Aneks Sporazuma za Općinu Živinice podrazumijeva izmjenu lokacije predviđene za izgradnju stambenog objekta sa 43 stambene jedinice. 

Riječ je o realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih i alternativnih smještaja - CEB II čiji je implementator Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. 

''Ukupna planirana vrijednost podprojekata, potpisanim Sporazumom u općinama Čapljina, Kalesija i Banovići, iznosi oko 4,5 miliona eura, od čega kreditno zaduženje iznosi skoro 3,5 miliona, a iznos od milion eura je doprinos općina. Taj doprinos jedinica lokalne zajednice ogleda se u osiguranju zemljišta, dozvola, investiciono-tehničke dokumentacije te potrebnih saglasnosti za priključenje na komunalnu infrastrukturu, kao i usluge nadzora nad izvođenjem radova - kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić. 

Izgradnjom i sanacijom objekata u ove četiri općine planirano je osiguranje smještaja za ukupno 553 osobe. 

''Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica poduzelo je sve potrebne radnje na iznalaženju neophodnih financijskih sredstava te provelo procedure za dobijanje suglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i kreditora - CEB Banke. Izgradnja i sanacija stambenih objekata u ovim općinama će se financirati iz rezervnih sredstava koja su bila na raspolaganju u okviru Projekta CEB II te od ušteda nastalih na ranije realiziranim podprojektima'', zaključio je ministar Ramić. 

Potpisivanjem današnjeg sporazuma nastavljaju se planirane aktivnosti na provođenju projekta CEB II koji je namijenjen zatvaranju kolektivnih i alternativnih smještaja u Federaciji BiH.                            

Kopirati
Drag cursor here to close