Poduzetništvo je avantura koju sebi priušte hrabri

Business cafe: U BiH ima prostora i prilika za napredovanje

Business cafe je event koji kreira prilike razvoja poduzetničkih aktivnosti kroz networking prisutnih.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 02. 2020. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protekle je srijede u Sarajevu održan 27. Business cafe. Početak nove sezone kontinuiranog  eventa Busines cafea otvorili su inspirativni kreativci Vesna Beganović osnivač kompanije Via Media te Faris i Rešad Začina osnivači kompanije Ministry of programming.

Vesna Beganović je osnivač Via Medie kompanije  koja se bavi kreiranjem brendova i upravljanjem komunikacijom brandova, marketing strategijom, konzaltingom u oblasti biznis dizajna – novi pristup biznisu koji koristi nova, originalna inovativna rješenja i pronalazi mogućnosti za klijente koji trebaju re:stat ili novi početak u odnosu na stari i tradicionalni način razmišljanja i rada.

Vesna je sa prisutnim podijelila svoj ulazak u poduzetništvo na koji se odlučila nakon napuštanja radnog mjesta u Javnom servisu USK zbog krutosti sustava i neuvažavanja ideja uposlenika.

Tijekom gostovanja naglasila je da je najbolja podrška za promjene biznisa transformacija, transformacija ljudi, kulture organizacije, brenda ili više brendova koje kompanija ima.

Foto: PR / Busines cafe: Vesna Beganović, Faris i Rešad Začina

''Moj zadatak je da osposobim liderske timove na svim nivoima kompanija da se lakše suoče sa promjenama i, čak što više, postanu katalizatori i pokretači pozitivnih i bitnih promjena u svojoj organizaciji, kako bi kroz employer branding i snagu korporativnog brenda podržali rast na tržištu'', kazala je Vesna.

Tijekom gostovanja istaknula je prednosti multikulturne Bosne i Hercegovine kojih mnogi nisu ni svjesni te da potencijal treba iskoristiti i otvoriti se prema promjenama koje  dolaze.

Za kraj svog gostovanja Vesna je  mladim u BiH poručila: ''Zamislite najljepši život za sebe, život kakav bi željeli da živite, šta bi voljeli da radite, koliko da zarađujete. Skupite hrabrosti, ako nemate novca, resursa, podršku, da sebi kažete zaslužujem život koji sam zamislio za sebe. Smislite ideju za koju znate da ćete je moći raditi 20 sati dnevno bar prve tri godine i učinite sve da se ona realizira. Poduzetništvo je avantura koju sebi priušte hrabri''.

Faris i Rešad Začina osnivači kompanije Ministry of programming ujedno su menadžeri godine za 2019 godine.

''Ministry of Programming je specijalni consulting biznis za startupe, a istovremeno i ''venture/builder - startup studio'' biznis jer investiramo u određene startupe i gradimo globalne kompanije zajedno s našim partnerima'', kazale su Začine.

Sa prisutnim Začine su podijelile svoje iskustvo ulaska i vođenje privatnog  biznisa. Naglasili su da  im je dugo bila želja ulaska u poduzetničke vode te da su  radili desetak godina za druge ljude. Radeći u inozemstvu spoznali su da je bitno znati raditi neki posao te da nije potreban dokaz u papirnoj formi sve dok posao radite na pravi način. 

Svaka revolucija je počela od par ljudi koji su imali viziju, a  ista je stvar i sa poduzetništvom i promjenom poduzetničkog okruženja.

''Mi vidimo privatni biznis kao mehanizam promjene našeg vlastitog života a i društva, jer smo uvezli desetine milijuna maraka koji nisu postojali u ovoj državi, i kreirali standard rada i življenja koji je na nivou njemačkog standarda za naše uposlenike, ali sa bosanskim troškovima, što suštinski znači da je standard življenja za naše uposlenike daleko veći nego što bi imali u Njemačkoj'', kazale su Začine.

Za kraj su poručili da odlazak u inozemstvo ne garantira uspjeh i da nije sve kako se predstavlja, te da u Bosni i Hercegovini ima prostora i prilika za napredovanje.

Business cafe je event koji  kreira prilike razvoja poduzetničkih aktivnosti  kroz networking prisutnih.

Na kraju eventa organizatori su se zahvalili sponzorima na podršci.

Kopirati
Drag cursor here to close