Priština ne odustaje

Bruxelles ponovno traži ukidanje carinskih pristojbi

Nakon sastanka u Bruxellesu, članovi prištinskog izaslanstva ponovili su da odluka neće biti promijenjena sve dok Beograd ne promijeni ponašanje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 01. 2019. u 17:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini sastala se u Bruxellesu s prištinskim izaslanstvom, koje je u cilju nastavka dijaloga s Beogradom u prosincu prošle godine formirao kosovski parlament.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o stanju dijaloga, a visoka predstavnica ponovila je nužnost povlačenja carinskih pristojbi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz Srbije, međutim izaslanstvo Prištine poručilo je kako pristojbe ostaju dok "Beograd ne promijeni ponašanje", prenose srbijanski medije.

Mogherini je ocijenila da je za postizanje sveobuhvatnog pravnoobvezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine neophodna klima koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, gdje su prethodno postignuti sporazumi primijenjeni i poštovani i gdje se izbjegavaju potezi i izjave koji nisu u skladu s krajnjim strateškim ciljevima i interesom.

Nakon sastanka u Bruxellesu, članovi prištinskog izaslanstva ponovili su da odluka neće biti promijenjena sve dok Beograd ne promijeni ponašanje.

"Pristojbe se neće ukinuti bezuvjetno, a Srbija mora prekinuti s kampanjom povlačenja priznanja kosovske neovisnosti", kazao je član izaslanstva Prištine Shpend Ahmeti.

"Naša poruka EU jeste da smo mi spremni razgovarati o otvorenim pitanjima", kazao je Ahmeti i dodao da to ne treba pogrešno shvatiti spremnost Prištine na bilo kakve kompromise samo zbog priznanja od strane Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close