Povezuje se istok i zapadna Europa

Najmodernija prometnica: Četiri i pol sata za vožnju kroz cijelu Srbiju

Vućić je otvaranje Istočnog kraka Koridora 10 nazvao ''snom'' i ''čudom'' i rekao da je riječ o najmodernijoj prometnici i ''kilometrima budućnosti''
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 11. 2019. u 19:15 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja dionica Istočnog kraka Koridora 10 od Proseka do Crvene reke otvorena je na svečanoj ceremoniji uz prisustvo najviših državnih zvaničnika Srbije i Bugarske, čime je završena izgradnja 87 kilometara dugog auto-puta od Niša do bugarske granice kod Dimitrovgrada.

Novi put vozačima omogućava da od mađarske do bugarske granice stignu za četiri i pol, od Beograda do tog odredišta za tri sata, a od Niša do graničnog prelaza Gradina za svega pedeset minuta.

Foto: Anadolija / Četiri i pol sata za vožnju kroz cijelu Srbiju

Nakon što su se predsjednik Srbije Aleksandar Vućić i premijer Bugarske Bojko Borisov prevezli kroz “pametni tunel” Bancarevo opremljen suvremenim sustavima za siguran promet, s bine su se obratili ministrima Srbije, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i okupljenim građanima.

“Danas je pao Berlinski zid između Bugarske i Srbije. Imamo luku Varna i luku Burgas i do Istambula nema drugih prepreka. Bugarska industrija koristiće auto-put u cjelosti. Danas povezujemo istok i zapadnu Europu'', rekao je Borisov.

Vućić je otvaranje Istočnog kraka Koridora 10 nazvao ''snom'' i ''čudom'' i rekao da je riječ o najmodernijoj prometnici i ''kilometrima budućnosti''

Foto: Anadolija / Četiri i pol sata za vožnju kroz cijelu Srbiju

Ovim je, kaže, otvoren put ka istoku, koji zaobilazi Sićevačku klisuru kao opasnu prometnu dionicu čime je ''stvorena nova životna šansa'' za 450.000 ljudi Nišavskog i Pirotskog okruga.

''Sreća je mala riječ da opiše ono što osjećam na završetku 813. kilometra na Koridoru 10 kroz Srbiju. Kada smo krenuli prije nekoliko godina da mijenjamo zemlju, da mijenjamo sebe, htjeli smo baš ovo, htjeli smo čuda koja ćemo sami da stvorimo. Htjeli smo san koji ćemo konačno da ostvarimo'', rekao je Vučić.

Foto: Anadolija / Četiri i pol sata za vožnju kroz cijelu Srbiju

Najveći promet očekuje od vozača u tranzitu, posebno od turskih državljana koji će iz zemalja zapadne Europe do Turske putovati upravo preko Srbije i Bugarske. Njihovo putovanje će, prema najavama Vučića i Borisova, već za nekoliko mjeseci dodatno olakšati izgradnja auto-puta od bugarske granice do Sofije.

Istočni krak Koridora 10 ima 87 mostova, pet tunela ukupne dužine 2,6 km i pet prometnih petlji. Za izgradnju je utrošeno 780.000 tona asfalta. Sve to koštalo je 476 milijuna eura. Novac je obezbjeđen kreditima Europske investicione banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke, a dijelom iz proračuna Republike Srbije.

Tijekom izgradnje puta bilo je velikih problema pa je rok za završetak radova započetih 2010. godine više puta probijen. Predsjednik Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić su kao razloge za kašnjenje naveli sanaciju teškog terena sa čak 27 kosina, česte izmjene projekta uslijed klizišta i nedovoljno dobru projektnu dokumentaciju.

Cestarina će se naplaćivati od 1. prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close