'Pravi' Balkan

Bloomberg savjetuje: 'Zaboravite Dubrovnik, idite u Mostar'

Autor teksta "Zaboravite Hrvatsku: Zašto treba posjetiti pravi Balkan" piše da rastuće brojke u zemlji u kojoj je broj turista četiri puta veći od broja stanovnika bude kontroverze.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 05. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki Bloomberg u rubrici o luksuznim putovanjima piše da, iako Hrvatska ima obalu dužu od francuske i portugalske zajedno i više otoka nego Maldivi, trebate zaboraviti ovu zemlju i ovog ljeta posjetiti "pravi" Balkan, prenosi Klix.

Autor teksta "Zaboravite Hrvatsku: Zašto treba posjetiti pravi Balkan" piše da rastuće brojke u zemlji u kojoj je broj turista četiri puta veći od broja stanovnika bude kontroverze.

"U Dubrovniku, najposjećenijem gradu u Hrvatskoj, ljeti su zabilježene takve gužve da gradovi poput Venecije i Barcelone razmatra restriktivna turistička ograničenja. Teško je istinski doživjeti Dubrovnik, a u isto vrijeme u susjednim zemljama u kojima nema toliko gužve propuštate netaknutu prirodnu ljepotu i fascinantnu raznolikost kultura", navodi autor teksta.

Predlaže da, umjesto Hrvatske, ovog ljeta posjetite jezero Bled u Sloveniji, Nacionalni park Durmitor u Crnoj Gori, planinski masiv Prokletije ("the Accursed Mountains") u Albaniji, Mostar u Bosni i Hercegovini i Sofiju u Bugarskoj.

Slovenija je, ističe autor, idealna zemlja za obiteljska putovanja. Dok su u većini regije zabilježene visoke temperature, u ovom dijelu Slovenije vlada umjerenija klima. Osim toga, Slovenija ima razvijenu infrastrukturu i vrhunske smještajne kapacitete.

Predlaže da u Sloveniji provedete od pet do sedam dana. Prvo prošetajte ulicama Ljubljane, a zatim se uputite na bajkovito jezero Bled. Svakako posjetite i crkvu Marijina Uznesenja, jednu od najpoznatijih znamenitosti Slovenije. Posjetite i Nacionalni park Triglav i jezero Bohinj.

Crna Gora ima izvanrednu reputaciju zbog divne jadranske obale i raznovrsnih nacionalnih parkova. Autor predlaže da tu provedete od tri do pet dana i da se prvo zaputite prema obalnom gradu Kotoru. Zatim odvojite dan za obilazak Nacionalnog parka Lovčen, a osim toga predlaže posjetu manastira Ostrog, grada Plužine i Nacionalnog parka Durmitor.
Sljedeći prijedlog je planinski masiv Prokletij ("the Accursed Mountains") koji se nalazi na sjeverozapadu Albanije. Prokletije predstavljaju jedan od naimpresivnijih planinskih masiva ove zemlje.

Na njegovoj listi balkanskih zemalja koje treba posjetiti ovog ljeta je i Mostar koji je, navodi autor, kulturni kapital regije. Obavezna destinacija je obnovljeni Stari most koji je važan primjer islamske arhitekture iz 16. stoljeća. Osim džamija iz 16. i 17. stoljeća, obratite pažnju i na grafite i uličnu umjetnost ovog bh. grada. Samo 20 minuta vožnje potrebno vam je da stignete do Blagaja i čuvene sufijske tekije.

Predlaže i da posjetite Sofiju, glavni i najveći grad Bugarske. Navodi da je Sofija postala moderna destinacija koju zbog izvrsnih restorana i impresivnog broja javnih parkova upoređuju s Pragom, Budimpeštom i Berlinom (samo mnogo pristupačnijim).

Kopirati
Drag cursor here to close