Južno od Mostara

Mještani blokirali ulaz u J.P. Parkove: 'Ne preko naših leđa'

Iako je blokada planirana i najavljena za srijedu 4. ožujka, kako navode ''mještani nisu mogli čekati, već su u utorak u poslijepodnevnim satima blokadom ulaza ukazali na probleme koji traju već dvadesetak godinama''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 03. 2020. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani naselja Jasenice i Rodoča, u utorak 3. ožujka, su na jedan sat blokirali ulaz u Garažu J.P. Parkovi u čijem je krugu otvorena još jedna u nizu divljih deponija te time, kako navode, stavili do znanja da se ovo 'i nas tiče'.

Iako je blokada planirana i najavljena za srijedu 4. ožujka, kako navode ''mještani nisu mogli čekati, već su u utorak u poslijepodnevnim satima blokadom ulaza ukazali na probleme koji traju već dvadesetak godinama''.

''Ponavljanje ovakvih stanja teškog narušavanja okoliša i to od onih koji su plaćeni da se o istom brinu dovodi pučanstvo južnih naselja Mostara do ludila. Bahatost čelnih ljudi nebrojenih komunalnih poduzeća koji su skupo plaćeni za (ne)obavljanje svog posla uzrok su frustracija bilo da se radi o Kolektoru koji dovodi gradski otpad kroz cjevovod dug pet kilometara u mjesta koja nemaju izgrađenu kanalizaciju preko spalionica lijekova i medicinskog otpada te brojnih divljih kopova pijeska i slične'', stoji u priopćenju mještana.

Navode kako ne ulaze u probleme koje imaju mještani sjevernih naselja oko jedne od najboljih regionalnih deponija u BiH koja je do jučer bila ponosni projekt Svjetske i Europske banke i za koju se i danas vraćaju krediti ali unatrag dvadeset godina pučani južnih naselja znaju za blokade Uborka zbog raznih razloga i u svakoj takvoj situaciji oživjele bi divlje deponije južno od grada.

''Poštujemo svačiju borbu ali 'ne preko naših leđa'. Pozivamo nadležne Inspekcijske službe da obiđu teren, sačine zabilješku te kazne odgovorne za ovakvo divljaštvo nad mještanima i okolišem'', navode u svom priopćenju mještani naselja Jasenica i Rodoč.

Podsjećamo, u utorak je u Gradskoj vijećnici održan sastanak između predstanika Grada Mostara i Inicijative 'Jer me se tiče' na kojem je dogovoreno da će pozvati sve razine vlasti da se uključe u rješavanje problematike oko deponije.

''Tijekom današnjeg sastanka nismo došli do onog što javnost najviše zanima a to je ono hoće li se blokada deponije dogoditi danas. Tu nemamo stav da će to biti danas, ali smo dogovorili da se u ovaj problem moraju uključiti sve razine vlasti. Tražimo da se uključe sve nadležne institucije, odnosno razine vlasti obzirom da je deponija opterećena s tri kredita koji sljedećih pet godina opterećuju Grad Mostar'', rekla je to nakon sastanka Radmila Komadina ispred Grada Mostara.

Komadina je navela kako rješenje očekuju u srijedu 4. ožujka kada će se sastati predstavnici političkih stranaka HDZ i SDA.

''Zajednički stav, Grada Mostar i predstavnika inicijative, bio je da Grad i sami građani očekuju od političkih predstavnika, stranaka koji će održati sastanak u srijedu i koji su najavili da će jedna od točaka njihovog reda biti problematika rada J.P. Deponija očekujemo da će se posvetiti dužna pažnja ovom pitanju'', rekla je Komadina i dodala kako se nada da će nakon tog sastanka imati rješenje. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close