Ljepotica

Još ne znamo što će biti sa zgradom NAMA-e?

Budući muzej, podzemne garaže...,samo su neke od špekulacija koje su kružile kao ponuđeni odgovori na upit o prenamjeni i novoj funkciji ove prostorno i arhitektonski atraktivne ljepotice.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 05. 2021. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad sa najviše ratnih ruševina, jedan je od brojnih, ne tako atraktivnih opisa Mostara. Jedna od njih jeste i bivša zgrade općine, poznate kao zgrade NAMA-e.

Budući muzej, podzemne garaže..., samo su neke od špekulacija koje su kružile kao ponuđeni odgovori na upit o prenamjeni i novoj funkciji ove prostorno i arhitektonski atraktivne građevine.

Foto: Bljesak.info / Obnova zgrade NAMA-e

Za sada, kako su nam potvrdili i u Agenciji Stari grad, službenog odgovora još uvijek nema. Što će biti, ne zna se.

Radovi vrijedni oko pola milijuna KM

Za sanaciju zgrade koja se nalazi se u sklopu nacionalnog spomenika ''Povijesno gradsko područje Mostara'' izdvojeno je u dva navrata 456.845,69 KM.

Foto: Bljesak.info / Obnova zgrade NAMA-e

''Kako stoji u odobrenju Federalnog ministarstva prostornog uređenja iz 2019. godine radi se na uklanjanju nestabilnih dijelova zgrade bivše Općine (NAMA), konzervacija i konstruktivnom ojačanju građevine'', rekli su za Bljesak.info iz ove agencije.

Foto: Bljesak.info / Obnova zgrade NAMA-e

Naime, iako je odluka o rušenju dijela ove zgrade dovedena više puta pod pitanje od strane povjesničara umjetnosti i ljubitelja lijepe arhitekture, ranije je objavljeno kako je statička analiza objekta pokazala ''neophodnost kompletne demontaže unutarnjih zidova i fasadnih zidova do razine parapeta drugog kata''.

Kraj sredinom lipnja

Izvođač radova na uklanjanju nestabilnih dijelova zgrade, konzervacija i konstruktivnog ojačanja građevine jeste Građevinar Fajić d.o.o. Mostar, koja posjeduje ovlaštenje izdano od Federalnog ministarstva prostornog uređenja za izvođenje radova zaštite, konzervacije i rehabilitacije nacionalnih spomenika.

Foto: Bljesak.info / Obnova zgrade NAMA-e

Zadnja ažuriranja predviđaju krajnji rok završetka radova za 15. lipnja 2021.godine. Nakon toga nam, kao i zgradi NAMA-e, ostaje čekati ponovno preslagivanje ruku, glasova i dogovora vladajućih o novoj ulozi i sudbini ove, sada, 'stabilne ruševine'.

Foto: Bljesak.info / Obnova zgrade NAMA-e

 

Kopirati
Drag cursor here to close