Iskorak

Blagajske plantaže privlače turiste iz cijelog svijeta

Kompanija „Jaffa Komerc“ je otvorila svoje plantaže za sve ljubitelje prirode i prirodnog, pa je agroturizam postao sastavni dio njihovog dnevnog posla.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 12. 2019. u 12:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedim Badžak je mladi poduzetnik i poljoprivrednik iz Blagaja. Kaže da su njegov brat i on odrasli u poljoprivredi, s obzirom na to da su kompaniju „Jaffa Komerc“, čiji je danas direktor, pokrenuli njegovi roditelji prije više od tri desetljeća, navode iz Sweden/USAID Farma II projekta.

''Blagaj i okolina su oduvijek važili za poljoprivrednu regiju. Ljudi su ovdje obrađivali zemlju i živjeli od toga. Mi se primarno bavimo proizvodnjom ranog povrća, mediteranskog voća, te radimo distribuciju za domaće i inostrane kupce. S vremenom smo razvili i veliku grupaciju kooperanata. Ja sam, u međuvremenu, završio Agromediteranski-poljoprivredni fakultet, kako bih znanja iz prakse nadopunio teorijskim. Izuzetno je važno pratiti savremene prakse u poljoprivredi, zbog čega i danas učim. Upisao sam doktorske studije, jer želim dati svoj doprinos prenosu znanja na nove generacije i podijeliti svoje iskustvo'', pojašnjava Nedim.

Agroturizam

Kompanija „Jaffa Komerc“ je otvorila svoje plantaže za sve ljubitelje prirode i prirodnog, pa je agroturizam postao sastavni dio njihovog dnevnog posla.

''Jaffa plantaža je otvorena za sve ljubitelje prirode, koji žele da vidite i dožive nešto drugačije. Organizujemo ture vozićem kroz plantažu koje podrazumijevaju vodiča, berbu i degustaciju plodova. Onda imate degustaciju domaćih proizvoda napravljenih po tradicionalnoj recepturi upravo od naših plodova u suradnji s Udruženjem žena “Most” Jablanica. Tako želimo zajednici i našem društvu pružiti ruku saradnje, te učiniti našu firmu mjestom učenja i odmora - dodaje Badžak.

Turisti iz cijelog svijeta

Plantaža je certificirana 'Global GAP' certifikatom koji omogućava međunarodni izvoz. U suradnji sa Sweden/USAID FARMA II projektom kroz koju su dobili stručnu tehničku podršku u razvoju, ali i pomoć pri nabavci opreme neophodne za pripremu svježeg voća za tržište, a u suradnji sa Projektom su imali priliku svoje proizvode predstaviti i na Sarajevo Holiday Marketu.

Plantažu je moguće obići i sa biciklima sa stazom od oko četiri kilometra.

''Dolaze nam turisti iz cijelog svijeta, te vjerujem da se može napraviti iskorak kada je u pitanju agroturizam u BiH. Ostajemo otvoreni i pozivamo vas, navratite u Blagaj'', zaključuje Badžak.

Kopirati
Drag cursor here to close