Tekija

Blagajska ljepota privlači sve više turista

Povećan broj turista, kažu u Blagaju, rezultat je dobre promocije na sajmovima, ali i kvalitetnog rada na terenu
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 08. 2019. u 20:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stoljećima je poznat po čuvenoj derviškoj Tekiji na vrelu Bune, zbog čije ljepote i mističnosti u Blagaj dolaze rijeke vjernika i turista. No pravo turističko odredište Blagaj je postao zahvaljujući i drugim prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima i sadržajima.

Povećan broj turista, kažu u Blagaju, rezultat je dobre promocije na sajmovima, ali i kvalitetnog rada na terenu, piše N1.

Izvor rijeke Bune iz drevne pećine, derviška Tekija iz osmanskog doba, srednjevjekovni grad bosanskog velikaša herceg Stjepana Kosače, samo su neke od ljepota Blagaja koje privlače turiste.

Derviški hram mistike, utočište duša koje traže mir, utočište sufija. Sve su to epiteti kojima se pokušava dočarati čarolija tekije, mjesto u kojem se derviši okupljaju.

Stoljećima je ovo mjesto molitve i meditacije. Svojim prirodnim ljepotama, Vrelom Bune i Tekijom ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Posjećuju ga turisti iz svih krajeva svijeta, no ponajviše bh. dijaspora. Na godišnjoj razini posjeti ga oko 150.000 turista.
Turisti koje je zatekla mostarska ekipa televizije su oduševljeni.

"Jako je lijepo pored vode, lakše je ovdje, jer oko 12 bude prevruće, a ovdje se fino osvježimo."

"Ovdje je jako lijepo, informirali su nas mnogo o islamu, čuli smo drugačiju stranu od one koja nam se servira putem medija. Tekija je prelijepa i mogli smo u njoj čuti nešto o bosanskoj tradiciji i kulturi."

"Došao sam iz Australije, prvi put sam u BiH, uživali smo prvo u Mostaru sad u Blagaju, priroda je prelijepa, stijene su jako zanimljive, a voda je poprilično hladna što nam odgovara s obzirom na to da je jako vruće."

A brojem gostiju, turistički radnici su i više nego zadovoljni.

"Trenutno najviše imamo bosanske dijaspore, koja je na odmoru u BiH i koja je na proputovanju s mora. Imamo povećan broj turista iz Saudijske Arabije, također imamo goste iz Kine, Japana, Koreje, a tu su i Europljani", kazao je Ado Drljević, radnik u suvenirnici.

Mnogima je posebna atrakcija vožnja čamcem kroz pećinu na vrelu Bune. Tu je i kanu-safari, ali i kampiranje uz rijeku Bunicu, poznatu po ljekovitim svojstvima, kao i brojni drugi sadržaji.

"Puno je toga uloženo i napravljeno, a meni je posebno drago da su ljudi koji žive u Blagaju uz samu rijeku Bunu, prepoznali turizam kao razvojnu priliku i oni su doprinijeli i osobnim ulaganjem, tako da Blagaj pored Tekije, rijeke Bune koji su uvijek bili prvi magneti za dolazak, danas je pravo turističko mjesto sa velikim brojem kuća za odmor, hotela, motela", izjavio je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a.

Vrelo Bune najveći je kraški izvor u Europi po količini pitke vode, pri čemu u jednoj sekundi iz izvora izađu 43 kubika vode, a specifičan je po pitkoj vodi i na samom vrelu a i na njenom dužinskom dijelu dalje, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close