Obnova i izgradnja

Pravosuđe dobiva nove četiri zgrade

"Zgrade u kojim su ove pravosudne institucije trenutno smještene ne mogu odgovoriti potrebama kvalitetnog i efikasnog pravosuđa'', priopćeno je.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 01. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, a u okviru Projekta "Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH", osiguralo je izradu projektne dokumentacije za obnovu i izgradnju zgrada četiri pravosudne institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja potpuno novih zgrada Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču, dok će zgrade Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu biti obnovljene.

"Zgrade u kojim su ove pravosudne institucije trenutno smještene ne mogu odgovoriti potrebama kvalitetnog i efikasnog pravosuđa, prilagođenog potrebama građana i građanki, zbog čega je adaptacija postojećih i izgradnja novih objekata od iznimne važnosti u uspostavljanju pravosudnog sustava koji će odgovoriti potrebama građana", priopćeno je iz VSTV-a.

Foto: Anadolija / Nova zgrada pravosuđa

Navodi se da je VSTV kreator idejnih rješenja izgradnje i obnove objekata, koja će osigurati značajno unapređenje u polju funkcionalnosti, prilagođenosti osobama s poteškoćama u kretanju, sigurnosti objekata te energetske efikasnosti. Prilikom same izrade projektne dokumentacije, VSTV se vodilo ranije utvrđenim potrebama sudova i tužilaštava koje su neophodne za njihov funkcionalan rad, ali i potrebama građana kao krajnjih korisnika usluga pravosudnih institucija.

"Adekvatna prostorna organizacija omogućava efikasan protok ljudi i spisa u pravosudnim institucijama, što predstavlja uvjet za kvalitetan i efikasan rad, odnosno pružanje kvalitetnih usluga građanima. Stoga, VSTV BiH, u suradnji sa međunarodnim partnerima, ulaže stalne napore u osiguravanje uvjeta za obnovu i izgradnju sudskih i tužiteljskih zgrada u BiH", stoji u priopćenju.

Foto: Anadolija / Nova zgrada pravosuđa

Dodaje se da je vrijednost osigurane projektne dokumentacije oko 160.000 KM, što predstavlja značajan doprinos Vlade Švedske pravosuđu u BiH, a poseban značaj ogleda se u činjenici da su izradom projektne dokumentacije stvoreni preduvjeti za povlačenje sredstava iz pristupnih fondova Europske unije, putem programa IPA 2017.

Za izgradnju zgrada Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču te obnovu zgrada Osnovnog suda u Prnjavoru i Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu, Delegacija Europske unije u BiH, u okviru programa IPA 2017, osigurala je oko dva milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close