Trgovska gora

BiH pritišće Hrvatsku da otkrije detalje o izgradnji odlagališta za radioaktivni otpad

Hrvatska mora objasniti kad, što i kako namjerava raditi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 10. 2021. u 10:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaći ekspertski tim priprema novi set pitanja na koja će zatražiti jasne odgovore od hrvatske strane u vezi s izgradnjom odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice s BiH, potvrđeno je za "Glas Srpske".

Deset domaćih stručnjaka iz raznih oblasti boravilo je krajem rujna na Trgovskoj gori, na lokaciji bivše kasarne "Čerkezovac" gdje su na licu mjesta čuli i vidjeli šta rade hrvatske kolege u vezi s pripremom terena za skladištenje otpada iz Nuklearne elektrane "Krško".

Predsjedavajući Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Emir Dizdarević potvrdio je za "Glas Srpske" da je ta posjeta stavila do znanja kolegama s druge strane Une da moraju sve raditi po propisima, ali i da to mora biti transparentno, prenose Nezavisne.

Nova prilika za dobivanje direktnih odgovora od Hrvatske, u vezi s ovim poslom, stiže uskoro, a u BiH se, prema Dizdarevićevim riječima, spremaju za to.

Riječ je o predstojećem preglednom sastanku u okviru zemalja članica koje su potpisnice konvencije o sigurnom zbrinjavanju radioaktivnog otpada, među kojima je i BiH. Pregled je trebalo da bude još lani, ali je sve odgođeno do polovice 2022. godine zbog pandemije virusa korona.

"BiH je članica konvencije, a svake tri godine se održavaju pregledni sastanci. Prije toga sve članice predaju svoje izvještaje i postoji jasan okvir na koji treba dati odgovore. Analizirali smo izvještaj Hrvatske i Slovenije, jer su nam najinteresantniji i spremamo pitanja koja treba da postavimo do kraja mjeseca, a oni imaju rok do kraja veljače da odgovore na ista. Cijeli tim je uključen u pripremu pitanja, jer je to prilika da dobijemo direktne odgovore na sva otvorena pitanja", kaže Dizdarević.

Hrvatska, kaže, mora objasniti kad, što i kako namjerava raditi.

"Za sve što nije adekvatno objašnjeno, naši eksperti će postaviti dodatna pitanja, a time i izraziti određenu zabrinutost i čuđenje zbog čega to nije adekvatno obrađeno u izvještaju", kazao je Dilberović.

Slovenija je, prema onome što su do sada vidjeli, dala dosta detaljniji osvrt za svoju lokaciju, od toga od koga su i šta tražili, s kim su pričali i tako dalje.

"Tog dijela u izvještaju Hrvatske nema", zaključio je za "Glas Srpske".

Hrvatska je vlasnik polovine elektrane "Krško" u Sloveniji i mora da preuzme pola otpada, a u BiH, osim Ekspertskog, funkcionira i Pravni tim koji se bavi ovom tematikom.

Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane "Krško" Hrvatske objavio je nedavno da kreće izrada studije o opasnosti od potresa na lokaciji skladišta niskog i srednjeg radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Planirano odlagalište otpada u hrvatskoj općini Dvor je u neposrednoj blizini Novog Grada, odnosno oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una".

Stav svih strana u BiH je da bi odlaganje otpada na toj lokaciji ugrozilo zdravlje više od 250.000 stanovnika u slivu Une, ali i životnu sredinu.

Okrugli sto

Emir Dizdarević je potvrdio da je tijekom i priprema novog okruglog stola na kojem će znanja ukrstiti stručnjaci iz različitih oblasti, a koje imaju dosta dodirnih tačaka s problemima skladištenja otpada na Trgovskoj gori.

"Već su prijavljeni određeni sažeci radova, točan datum još ne znamo, ali je sigurno da će biti u novembru", istaknuo je Dizdarević.

Kopirati
Drag cursor here to close