OS BiH

Vježbat ćemo s Amerikancima

Vježba ''Immediate Response 21'' planirano je da se realizira naredne godine, pored još četiri vježbe u organizaciji Komande OS SAD za Europu (USEUCOM).
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 09. 2020. u 19:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnik Senad Mašović sujdelovao je na video-konferenciji organiziranoj povodom međunarodne vojne vježbe ''Immediate Response 21'' koja će biti održana naredne godine.

U razgovoru sa zapovjednikom Komande Oružanih snaga SAD za Europu (USEUCOM) generalpukovnikom Christopherom G. Cavoliem, general Mašović je prezentirao dosadašnje pripreme OS BiH u vezi realizacije vježbe. Također, upoznao ga je i sa stanjem u BiH i aktivnostima OS BiH tijekom trajanja pandemije koronavirusa COVID-19, kao i pomoći Oružanih snaga BiH civilnom stanovništvu i institucijama u BiH u borbi protiv širenja pandemije, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Tijekom razgovora izražena je snažna podrška Oružanih snaga SAD-a Oružanim snagama BiH u cilju daljeg razvoja i jačanja sposobnosti i kapaciteta OS BiH, te jačanja interoperabilnosti i kompatibilnosti OS BiH u skladu sa NATO standardima.

Također, general Cavoli je izrazio spremnost za nastavak dosadašnje uspješne suradnje, te pomoći i podrške SAD Bosni i Hercegovini na njenom putu ka euroatlantskim integracijama i punopravnom članstvu u NATO.

S tim u vezi, najavljena je i mogućnost posjete generala Cavolia Zajedničkom stožeru OS BiH kako bi se razgovaralo i o mogućnostima novih vidova suradnje.

Vježba ''Immediate Response 21'' planirano je da se realizira naredne godine, pored još četiri vježbe u organizaciji Komande OS SAD za Europu (USEUCOM).

Zemlje sudionice su: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Albanija (kao zemlje domaćini), zatim SAD, Grčka, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Kanada i Velika Britanija.

Oružane snage BiH će biti domaćin jednog dijela vježbe i do sada su u okviru priprema realizirane Inicijalna i Glavna planska konferencija.

Sudjelovanje Oružanih snaga BiH je odobrilo Predsjedništvo BiH, a na vježbi u Bosni i Hercegovini sudjelovat će samo Oružane snage BiH i Oružane snage SAD-a.

Očekuje se i dolazak Tima USAREUR (Kopnene snage Komande Oružanih snaga SAD za Evropu) koji bi se upoznao sa pripremama za izvođenje vježbe.

Video-konferenciji, pored generalpukovnika Senada Mašovića, nazočili su i njegovi zamjenici generalmajor Ivica Jerkić i generalmajor Gojko Knežević, glavni narednik Oružanih snaga BiH Mario Bagarić, kao i vojni ataše SAD u BiH brigadir Michael Tarquinto i novoimenovani šef Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD u BiH major Taib Grozdanic, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close