Reforme

BiH dobila rok do svibnja

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler je dodao kako je planirano da se usvojeni zaključci ovog skupa pretoče u konkretniju realizaciju akcionih planova.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 02. 2020. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić smatra kako je dvodnevni sastanak u Bijeljini, na kojem se razgovaralo o srednjoročnim socioekonomskim reformama, najvažniji skup za BiH u posljednje tri-četiri godine, od trenutka kada je usvojena Reformska agenda te da očekuje da će pomoći da se društvo ponovo vrati k socioekonomskim temama kao glavnim temama društva.

Naglasio je kako je bilo riječi o reformama u svjetlu nove metodologije EU.

''Ta metodologija u centar zbivanja stavlja socioekonomske reforme, te mislim da smo time dobili svi koji imamo takva gledišta koji tim reformama i dajemo pravo'', rekao je Novalić u izjavi novinarima.

Podsjetio je kako su među sudionicima ovog skupa u Bijeljini bili veleposlanici Njemačke, SAD, Velike Britanije, te predstavnici Delegacije EU, vlada RS, FBiH i Vijeća ministara, te da se razgovaralo o ciljevima, mjerama i aktivnostima, te o mjerljivim rezultatima tih ciljeva.

''To je dobro za naše društvo jer se konačno ušlo u format kreiranja socioekonomskih pitanja, provođenja i mjerenja rezultata'', rekao je Novalić.

Mišljenja je kako je sada vrijeme da se mijenja paradigma u socioekonomskom pogledu, što je ovaj skup i trebao definirati.

''Konačno u fokus možemo dovesti budućnost, a ne prošlost i u tom smislu svi su iznosili svoje prijedloge o četiri definirana cilja, a sve s ciljem puta k Europskoj uniji'', smatra Novalić.

 


Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler je dodao kako je planirano da se usvojeni zaključci ovog skupa pretoče u konkretniju realizaciju akcionih planova.

''Dali smo rok do svibnja, kada je planiran Summit EU i zemalja zapadnog Balkana u Zagrebu'', dodao je Sattler.

Ukazao je na potrebu da se pokrenu egzistencijalna pitanjima koja su i te kako važna građanima BiH, te pitanja poboljšanja investicija.

Na ovom skupu se razgovaralo i o poduzećima u državnom vlasništvu i njihovoj depolitizaciji.

Kao ključni objekt u sferi povezivanja naveo je izgradnju Koridora Vc, dodajući da je zaokružena financijska konstrukcija za njegovu izgradnju, ali da se kasni s konkretnijom i bržom realizacijom aktivnosti.

''Treba raditi na ubrzavanju ovog posla, svih aktivnosti i entitetskih vlada i poduzeća za autoputeve i ići s praksom objavljivanja većih lotova'', rekao je Sattler.

Na sastanku u Bijeljini sudjelovali su predstavnici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, entitetskih vlada i Evropske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close