Komunikacija

BiH dobila 4G mrežu: Prvo Sarajevo, zatim Mostar

To znači da brzina prijema i slanja sadržaja može dostići čak i više od jednog gigabajta u sekundi. U odnosu na standardni 4G, to je deset puta više.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 04. 2019. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina od danas ima 4G mrežu mobilnih komunikacija. Posljednja država u Europi prelazi na moderni sustac  prijema i slanja sadržaja posredstvom mobitela kroz unaprijeđeni sustav 4G Plus, piše Avaz.

Dvije frekvencije

To znači da brzina prijema i slanja sadržaja može dostići čak i više od jednog gigabajta u sekundi. U odnosu na standardni 4G, to je deset puta više.

Uz to, verzija 4G koju uvodi 'BH Telecom' donosi i bitno manja odgađanja slanja prometa nego kada se promet odvija standardnom 4G mrežom. Kašnjenja u odlasku i prijemu mjere se u mikrosekundama.

Sarajevo će biti prvi grad u kojem će se 4G Plus početi koristiti, a ubrzo će to iskusiti i Mostar. Tijekom poznatog velikog sajma u tom gradu, 'BH Telecom' pustit će 4G Plus signal i u najvećem gradu Hercegovine.

Do kraja godine, najmanje 60 posto BiH imat će pokrivenost signalom 4G Plus.

''Tehnologija 4G Plus omogućava istovremeno korištenje više kanala za komunikaciju mobilnog uređaja s baznom stanicom, pa korisnici ostvaruju nekoliko puta veće brzine od onih koje se postižu u standardnoj 4G mreži. Da bi bile iskorištene sve prednosti mreže 4G Plus, potrebno je imati 4G SIM karticu i telefon koji podržava ovu tehnologiju, kao i biti u zoni pokrivanja 4G Plus signalom.

Tehnologija koja se koristi da bi se omogućile još veće brzine i trenutno učitavanje sadržaja, kombiniraju dvije frekvencije s kojih se emitira signal mobilne telefonije - objašnjava za "Dnevni avaz" Svetlana Cenić, članica Nadzornog odbora 'BH Telecoma'.

Zamjena kartica

Ona ističe i da je 'BH Telecom' spreman za zamjenu SIM kartica. Cenić kaže da se za najviše pet minuta na svakom od šaltera 'BH Telecoma' ta usluga može uraditi gratis.

''Poduzete su sve mjere kako ne bi bilo gužvi'', kaže Cenić.

Uvođenjem 4G Plus mreže, BiH je premostila dosadašnju zaostalost za ostalim e'ropskim državama, ali i došla korak bliže signalu 5G. Njega u ovom trenutku  koriste samo stanovnici Južne Koreje, koja je početkom ovog mjeseca pustila ovu vrstu usluge u široku upotrebu.

Kopirati
Drag cursor here to close