Željeznički promet

Bez investiranja u željezničku infrastrukturu nema razvoja

Dalipagić je rekao kako BiH mora iskoristiti veliki prometni potencijal željeznice
Gospodarstvo / Ulaganja | 26. 10. 2017. u 17:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod pokroviteljstvom Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu otvoren je 4. Kongres o željeznicama koji ima međunarodni karakter i predstavlja prigodu za razmjenu dobrih iskustva i praksi istraživača, operatera, upravitelja infrastrukturom, proizvođača opreme, logističara i sudionika u intermodalnom prometu u realizaciji europske prometne politike u domenu željeznice.

 Kongres je organiziralo Udruženje konzultanata inženjera BiH.

 Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić, koji je otvorio Kongres, naglasio je u uvodnom obraćanju da ovo ministarstvo aktivno radi na uspostavi prometnog sustava kao podrške održivom razvoju gospodarstva zemlje, entiteta i Brčko distrikta BiH.

 Podsjetio je sudionike da je 2015. godine usvojena Okvirna politika prometa u BiH, a u srpnju prošle godine Okvirna strategija prometa za razdoblje 2016.-2030. godine. Ova strategija sadrži strukturne prijedloge za razvoj prometnog sektora, kao i programe za nadogradnju kapaciteta, s ciljem usklađivanja s dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima Europske unije iz područja prometa, između ostalog i željezničkog.

Dalipagić je prisutne informirao o činjenici da su na posljednjem Samitu zemalja članica jugoistočne Europe, održanom u Trstu, sva četiri usvojena projekta za BiH iz područja cesta te naglasio da mora biti jasna poruka ovog skupa da se željeznički projekti adekvatno pripreme i kandidiraju za financiranje, jer je, između ostalog, veći iznos grant sredstava koje naša zemlja može ostvariti kroz projekte iz sektora željeznica.

 Također je istaknuo i veliki prometni potencijal željeznice koji moramo iskoristiti, a najveća prepreka razvitku ovog sektora u BiH i dalje je investiranje u željezničku infrastrukturu.

 Na kraju obraćanja, zamjenik ministra je naglasio opredjeljenost Ministarstva komunikacija i prometa BiH ka ubrzanju revitalizacije i razvoju željezničkog prometa u BiH, s konačnim ciljem dostizanja europskih standarda u skladu s njegovom budućom ulogom i značajem u europskoj prometnoj mreži, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH

Kopirati
Drag cursor here to close