Značaj

Bevanda optimist: Sastanak guvernera EBRD-a poboljšava sliku BiH

Podsjetio je da je EBRD jedan od najvažnijih partnera Ministarstva financija i trezora BiH na čijem je čelu,te da su kontakti među ovim institucijama na dnevnoj osnovi jer potpisivanjima ugovora prethodi dugotrajan rad.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 04. 2019. u 11:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda smatra da će Bosna i Hercegovina dobiti na značaju i ojačat će svoj kredibilitet, jer će u svibnju biti domaćin Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te da je to šansa koju treba iskoristiti.

''Nasuprot dežurnim kritičarima koji negiraju svaku šansu za ekonomske kontakte, suradnju i poboljšanje poslovnog ambijenta, ja sam optimista da sastanak guvernera EBRD-a u Bosni i Herecegovini može donijeti bar poboljšanje slike o položaju BiH u ekonomskom svijetu. Naši su potencijali neupitni, ali nisu iskorišteni zbog nekih drugih faktora koji su daleko od ekonomije“, ocijenio je ministar Bevanda.

Podsjetio je da je EBRD jedan od najvažnijih partnera Ministarstva financija i trezora BiH na čijem je čelu,te da su kontakti među ovim institucijama na dnevnoj osnovi jer potpisivanjima ugovora prethodi dugotrajan rad. 

''Složeno ustrojstvo Bosne i Herecegovine utiče i na sklapanje međunarodnih ugovora, a svaki ovaj kreditni sporazum spada u tu grupu. Dakle, kada određena institucija, poduzeće ili lokalna zajednica pokrene inicijativu za zaduženje tek tada se pokreću procedure o vođenju pregovora za sklapanje nekog ugovora i onda slijede konkretne aktivnosti“, naglasio je Bevanda.

Dodao je da se u Sektoru za suradnju s financijskim institucijama Ministarstva financija i trezora BiH pripremaju ugovori i da je to točka suradnje između tražitelja kredita i kreditora, jer se država po zakonu ne zadužuje, ali može biti garant i obično ministar financija i trezora BiH stavlja svoj potpis na ugovor o garanciji nakon odluke Predsjedništva BiH ili Vijeća ministara.

Prema riječima ministra Bevande, suradnja s EBRD-om do sada je bila vrlo uspješna, a sudeći po ispregovaranim projektima, ona će biti sve bolja i tek će se na terenu vidjeti rezultati potpisanih sporazuma.

''Krediti EBRD-a su među povoljnijim, a njih uglavnom prate i grant sredstva tako da je korist višestruka. Ovi projekti koje financira EBRD najviše se odnose na infrastrukturu i elektoroenegetski sektor i čim se oni pokrenu pokreće se i naše gospodarstvo, aktiviraju su domaća poduzeća, otvaraju se radna mjesta u građevinarstvu i to su pozitivni efekti, a ne puka zaduživanja“, zaključio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close