'Krajnje neozbiljno'

Bešlić: 'Iza optužbi za kriminal stoje neke strančice'

''Budući da se iz Proračuna Grada Mostara izdvajaju sredstva za sve što proračun obuhvaća, pa tako i za komunalnu djelatnost, vrlo transparentno i provjerljivo je iskazan utrošak ovih sredstava kroz objavljene izvještaje o izvršenju Proračuna
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 01. 2019. u 11:32 R.I. / Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Cilj udruge Futura očito je zabavljanje javnosti i pokušaj kaljanja ugleda institucije Grada Mostara'', rekao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić na konferenciji za medije na kojoj su odgovorni u Gradu Mostaru javnosti odgovorili na optužbe koje je iznijelo udruženje Futura o netransparentnom trošenju novca za komunalne usluge.

Bešlić je naveo kako su tvrdnje ''zlonamjerne i proizvoljne'' i ''krajnje neozbiljne''.

''Budući da se iz Proračuna Grada Mostara izdvajaju sredstva za sve što proračun obuhvaća, pa tako i za komunalnu djelatnost, vrlo transparentno i provjerljivo je iskazan utrošak ovih sredstava kroz objavljene izvještaje o izvršenju Proračuna u Službenim glasilima grada Mostara, po godinama'', rekao je Bešlić.

‘Krajnje neozbiljno izlaženje u javnost’

Rekao je kako je za devet godina, na koje se odnose optužbe Future, iznos za komunalnu djelatnost bio oko 58 milijuna KM, što je, kako kaže, velika razlika u odnosu na tvrdnju o utrošku 105 milijuna.

''Napomenuo bih da je u tih 58 milijuna je sadržano i nešto više od 15 milijuna za utrošak električne energije javne rasvjete'', naveo je Bešlić.

Istaknuo je kako je ''krajnje neozbiljno izlaženje u javnost s takozvanim dokazima koji su temeljeni na anonimnim prijavama i telefonskim pozivima građana Mostara i uposlenika Gradske uprave''.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije u Mostaru

''Za provjeru navedenih pritužbi postoje službeni organi i institucije ove države, a oni koji su na ovakav način postupili i izašli u javnost to sigurno nisu'', rekao je.

Dodao da su uposlenici i građani, ako su nešto i prijavljivali, pogriješili adresu.

''Ta adresa je prvenstveno Gradska uprava Mostara i nadležne institucije, ovo se posebno odnosi na uposlenike'', poručio je Bešlić.

Stajanje iza potpisanog

Pojasnio je kako se svaki obavljeni nadzor potpisuje od strane ovlaštene osobe.

''Uposlenici Grada Mostara koji vrše nadzor, stoje iza svakoga svog potpisa obavljenog nadzora za onu oblast koju oni nadziru. Time su svi navedeni iskazi izneseni na tiskovnoj konferenciji 17. siječnja po mom uvjerenju i na osnovu dokumentacije koju su suradnici u Gradskoj upravi priložili neutemeljeni. Iz ovoga se vidi da im je cilj i politički pritisak te diskreditacija mojih suradnika i mene u javnosti. Što se tiče Kolegija, kolegij nikada i ni u kakvom obliku nije mijenjao Gradsko vijeće grada Mostara. Takve tvrdnje mogu iznositi samo drski, zlonamjerni neuki i neupućeni. Kolegij gradonačelnika je savjetodavno tijelo gradonačelnika. Ova kampanja je očito koordinirana iz nekih novonastalih strančica i njihovih mentora, koje djeluju u Mostaru. To je vidljivo i kroz nedavno dani intervju jednog takozvanog akademskog građana grada Mostara'', rekao je Bešlić.

Omer Pajić, načelnik Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara također je rekao kako odbacuje ''zlonamjerne i proizvoljne navode o kršenju Zakona i uredbi iz djelokruga obavljanja poslova komunalnih djelatnosti koje su iznijete u medijima''.

Rekao je kako je Služba za komunalne poslove i okolinu od 2010. do 2018. godine potrošila 55,8 milijuna KM.

''Od toga je potrošeno na utrošak javne rasvjete, dakle računi za električnu energiju 15,3 milijuna KM. Na troškove čistoće i zelenila 15,3 milijuna KM'', rekao je Pajić i dodao kako su svi podaci dostupni na internet stranici Grada Mostara i da su objavljeni su u službenim glasnicima grada.

''Posao koji radimo nije posao koji obavljaju dva, tri ili četiri uposlenika Grada Mostara, niti je ovo cilj ove konferencije da se rasporedi odgovornost na ostale. Čitava jedna služba sudjeluje u poslovima komunalnih djelatnosti, a dok se računi obrade i plate izvođaču uključuju se i druge službe. Sve ovo definirano je Pravilnikom o postupku nastanka i kretanja financijske dokumentacije između proračunskih korisnika Grada Mostara i odjela za financije i nekretnine. Svi urađeni poslovi koji su spomenuti kontroliraju se od strane službenika na terenu koji svojim potpisima jamče da je isto i urađeno'', rekao je.

Psi i čistačica

''Odgovorit ću na optužbe kako ne postoje zbrinuti, eutanazirani, bolesni i uginuli psi. Ovdje vam dostavljam na uvid račune izdane od strane JP Deponija koja za potrebe JP Komunalno vrši zbrinjavanje istih Ovdje su fiskalni računi iz kojih je vidljivo da ih je samo u protekloj godini bilo 250. Što se tiče opaski na račun visine plaće čistačice u javnom wc želim vam dati informaciju da je ista uposlenica ne Grada Mostara nego JP Parkovi, a prema vlastitoj izjavi iste, njena plaća 715 KM'', rekao je Pajić.

Izet Šahović, načelnik Odjela za financije i nekretnine, rekao je da su optužbe da se uništava financijska dokumentacija apsurdne.

''Po zahtjevu Future sva tražena dokumentacija je kopirana i ista im dana. Osim toga zakonska je obveza da se registratura grada čuva u određenim rokovima, što je utvrđeno i Zakonom o arhivskoj gradi HNŽ i Uredbom o organiziranju i načinu vršenja arhivskih poslova u organima uprave i Službama za upravu u FBiH kao i Statutom Grada Mostara i s Odlukom gradonačelnika o utvrđivanju liste kategorija registrature grade s rokovima čuvanja. Tako se ulazne fakture i financijske kartice čuvaju 11 godina, što samo po sebi dokazuje apsurdnost iznesenih optužbi kao i nepoznavanje zakona i propisa'', rekao je Šahović.

Naveo je i kako se ne radi se o iznosu od 105 milijuna KM, ''nego je riječ o skoro dvostruko manjem iznosu, koji je ukupno utrošen u djelokrugu rada službe ili što iznosi 55,8 milijuna KM''.

Naveo je kako je za poslove iz održavanja zelenila i čistoće u 9 godina stvarno utrošeno 15,3 milijuna KM.

Stjepan Šaravanja, šef Službe za komunalne poslove i okoliš, pojasnio je da su sredstva koja se troše za realiziranje zajedničke komunalne potrošnje definirana u Proračunu Grada za svaku kalendarsku godinu, a na temelju kojeg se izrađuje program ZKP.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije u Mostaru

''U njegovoj izradi sudjeluje Služba i nadležna komunalna poduzeća s kojima Grad sklapa ugovore o obavljanju pojedinih djelatnosti. Ukoliko se zbog kašnjenja proračuna ili drugih razloga ne donese program ZKP vrijedi program i Ugovor iz prošle godine. Ovako postupanje propisano je odgovarajućim odlukama Gradskog vijeća. U programu ZKP-a definirane su i jedinične cijene usluga, normativi pojedinih radova kao i obimi komunalnih djelatnosti. Sve njih donijelo je Gradsko vijeće'', rekao je.

Govoreći o tvrdnjama da čistačica u mostarskom javnom WC-u prima 2.500 KM od čega mora vratiti dio, Šaravanja navodi da troškove rada javnog WC-a pokriva Služba kroz izdane mjesečne račune.

Sadnice na čuvanju

''Drugi slučaj za koji smo prozvani je račun koji se tiče revitalizacije vodo-natapanog sustava u parku Zrinjevac, Španjolski trg — Bulevar - Gradska vijećnica, plato ispred Gimnazije Mostar parter ispred HD HSK. Zbog velike potrošnje pitke vode, za samo dva mjeseca oko 15.000 KM, dan je nalog da se sustav ispita i izvrši revitalizacija. Sve navedene radove je izvelo JP Komunalno, a kontrolirao službenik naše Službe. To su šef službe i službenik kontrolor na terenu ovjerili svojim potpisom. Izdan je račun i isti poslan na plaćanje u Odjel za financije i nekretnine. Treći primjer za koji nas se proziva jeste zbrinjavanje, uklanjanje pregaženih i uginulih životinja. Postupak je takav da se neopasni psi lutalice kastriraju cijepe i vraćaju na prvotno stanište. Obzirom na nepostojanje azila na pse, opasni psi lutalice se eutanaziraju i zbrinjavaju zajedno s uginulim životinjama. Računi JP Komunalnog upućeni Gradu Mostaru za navedene usluge se sastoje od troška angažiranja radne snage, troškova vozila, veterinarske stanice koja vrši usluge medicinskog zbrinjavanja i uklanjanje uginulih životinja'', rekao je.

Na optužbe za kupljene a ne posađene sadnice koje su se trebale posaditi u ulici kralja Tomislava, Šaravanja je rekao kako one ''nisu nikako kriminalna radnja već neizvršena obveza koju komunalno poduzeće nije uspjelo uraditi''.

''Spomenute sadnice jesu kupljene i nalaze se na čuvanju, a njihova sadnja nije plaćena iz razloga što nije dovršen vodo-natapani sustav na razdjelnici na Aveniji. Kad se to završi sadnice će biti posađene, a ta usluga će se potom i platiti'', rekao je.

 

Prijave protiv pet ljudi

Podsjećamo, Udruga Futura je podnijela kaznene prijave SIPA-i, Tužiteljstvu HNŽ i MUP-u HNŽ - Odjelu za gospodarski kriminal, protiv pet osoba koje ''potpišu i sudjeluju u potrošnji svake marke proračuna vezane za komunalne djelatnosti''.  

''Prijave smo podnijeli protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, načelnika Odjela za financije Izeta Šahovića, načelnika Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Omera Pajića, šefa Službe za komunalne poslove i okoliš Stjepana Šaravanje i direktora JP Komunalno Esada Pobrića. To su osobe koje potpišu i koje sudjeluju u potrošnji svake marke proračuna vezane za komunalne djelatnosti'', rekao je to ranije Marin Bago, ispred Udruge Futura, za Bljesak.info.

Istaknuto je kako bi Mostar po svim standardima ''morao biti najuređeniji grad u roku od šest mjeseci, no ovih pet ljudi mu to ne dozvoljavaju''.

Gradonačelnik Mostara se ranije osvrnuo na prijave ove Udruge te ih nazvao neutemeljenim dok je za članove Future istaknuo kako ‘spominju neke nebuloze’.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close