Odgovor građanima

Bešlić dao tuđi intervju star godinu dana!

Uspoređujući ostale odgovore jasno se vidi kako su Bešlićevi odgovori ustvari stara priča.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 10. 2018. u 10:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odgovor građanima Mostara: Zbog kašnjenja njemačkog izvođača radovi na kolektorima će biti produženi'', navodi se u intervjuu mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića za portal Interview.ba.

Međutim, odgovori u intervjuu nisu riječi mostarskog gradonačelnika nego šefa službe za građenje infrastrukturnih objekata Grada Mostara Emira Nuspahića iz intervjua kojeg je u studenom 2017. godine dao za portal Pogled.ba!

Novinar portala Interview.ba Aldin Šabić potvrdio nam je kako je odgovore na pitanja dobio iz Ureda mostarskog gradonačelnika krajem rujna i da nije imao razloga sumnjati u njegovu vjerodostojnost.

Ponavljanje

U intervjuu se pak ponavljaju riječi Nuspahića o tome zašto radovi kasne pa Bešlić u svojim ''odgovorima'' navodi kako ''okončanje ugovorenih radova očekujemo u julu 2018.god''.

Dakle, iz samo ove rečenice vidljivo je kako se radi o staroj priči, a svima je valjda jasno da je srpanj ove godine daleko iza nas.

Foto: Bljesak.info / Obilazak postrojenja za tretman otpadnih voda


Uspoređujući ostale odgovore jasno se vidi kako su Bešlićevi odgovori ustvari stara priča.

Bešlić tako u intervjuu koji je objavljen 4. listopada 2018. navodi kako "Jedini ugovor koji nije zaključen s domaćim ponuđačem jeste ugovor za izgradnju dijelova kolektora tehnologijom tz.'mikrotuneliranja. Isti je, nakon provedene međunarodne procedure po tz.'FIDIC-žuta knjiga', početkom februara 2017.god. zaključen s Njemačkom firmom Ludwig Pfeiffer Hoch- und Tefbau GmbH & Co. KG. Vrijednost ovog ugovora je 10,626,043.00 KM (bez PDV-a). Do sada je u okviru ovog ugovora realizovano 1.812.766,64 KM. Oba ova ugovora su trebala biti realizirana do kraja tekuće godine ali zbog kašnjenja njemačkog izvođača i nemogućnosti otvaranja svih lokacija na kojima se trebaju izvoditi radovi (zbog saobraćaja), okončanje ugovorenih radova očekujemo u julu 2018.godine''.

Mikrotuneliranje

S druge strane, Pogled.ba 1. studenog 2017. godine navodi kako ''jedini ugovor koji nije zaključen s domaćim ponuđačem, kako priznaje Nuspahić  jeste ugovor za izgradnju dijelova kolektora tehnologijom tz.'mikrotuneliranja'''.

Bešlić ''prepisuje'' i odgovor na pitanje ''Kada je pokrenut projekat za otpadne vode i tko ga finansira''?

Kopiran je i odgovor o projektnom planu kao i o prvoj fazi izgradnje. Isto je i s odgovorom na pitanje ''Šta je do sada u okviru tog ugovora iz 2016. godine realizovano?'', a i priča o mikrotuneliranju je kopirana.

Uz gore navedeni odgovor o mikrotuneliranju Bešlić dodaje: ''S obzirom na to da su lokacije izvođenja radova na najprometnijim saobraćajnicama grada, dolazi do izmjene režima odvijanja saobraćaja ali se vodi računa da se osigura pristup svakoj lokaciji u gradu. Na trasi glavnih kolektora vrši se i rekonstrukcija vodovodne mreže a saobraćajnice se, nakon završenih radova, vraćaju u prvobitno stanje. Izgradnja glavnih kanalizacionih kolektora Grada Mostara je samo jedan korak ka postizanju cilja čiste Neretve. Projekt se nastavlja izgradnjom sekundarne fekalne kanalizacije na lijevoj obali te izgradnjom kanalizacije u dijelovima grada gdje ista ne postoji (npr. Cim-Ilići, Rodoč itd.)''.

Jedna ''originalna'' rečenica

Jedino originalno što smo pronašli u intervjuu s Bešlićem od 4. listopada je rečenica na kraju intervjua.

''Nažalost s početkom radova kasnilo više od deset mjeseci. Taj projekt koji je od povijesnog značaja za Grad Mostar se još radi i radit će se. te da se taj projekt radi i da će biti završen na zadovoljstvo sviju'', rekao je Bešlić.

 

Naime, intervju je rađen u sklopu projekta kojem je za cilj ''osigurati bolju informiranost građana o važnim životnim pitanjima, njihovim pravima i obvezama u razvoju demokratskog društva, što je preduvjet njihovog većeg učešća u političkom životu''.

Novinar portala Interview.ba nije imao razloga sumnjati u pismenu prepisku s Uredom gradonačelnika i vjerodostojnost intervjua. Mogao je posumnjati u nelogičnost s vremenskim odrednicama u odgovorima, no sad je kasno. 


U tekstu se navodi kako ''građani Mostara nisu dovoljno informirani o projektu otpadnih voda'', ali zato ponavljaju lekcije.

Odgovor od glasnogovornika Grada Mostara nismo uspjeli dobiti do zaključenja ovog teksta.

Kopirati
Drag cursor here to close