Prva linija 2022.

Beograd se priprema za gradnju metroa

Govoreći o Makiškom polju kao početnoj stanici, Mali je rekao da je to ogroman prostor koji je moguće razvijati poput drugog "Beograda na vodi".
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 02. 2018. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ideja izgradnje metroa u Beogradu traje desetljećima, ali nikada nismo bili bliži realizaciji, izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Za dvije godine će početi izgradnja, a 2022. godine će se Beograđani voziti metroom, istaknuo je gradonačelnik.

On je ukazao da je Makiško polje najbolje mjesto za prvu stanicu jer između ostalog tamo već postoji ranžirna stanica "Železnica Srbije".

"To je najbolje mjesto za depo koji je izuzetno bitan jer ne možete krenuti u realizaciju projekta dok ne postoji mjesto gdje će se vlakovi održavati i parkirati".

Prema njegovim riječima, Makiško polje ima dovoljno mjesta, a kada pogledamo da je već druga stanica na Banovom brdu u Požeškoj, jasno je o koliko brzom i efikasnom prijevozu se radi. To bi, dodao je, rasteretilo centar grada za količinu vozila koja u Beograd stiže iz smjera juga, odnosno iz Obrenovca, sa Ibarske magistrale, iz Železnika i Sremčice.

Gradonačelnik je podsjetio da je ideja o izgradnji metroa u Beogradu stara desetljećima, ali izrazio uvjerenje da nikada nismo bili bliži realizaciji, jer će 2020. godine početi izgradnja prve linije, prenosi B92.

"U pitanju su dvije linije, prva duga 22, a druga 20 kilometara. Grad Beograd je po prvi put uradio potrebne analize i studije, neophodne za definiranje trase pomenutih linija. Prevashodno tu mislim na 'smart plan', odnosno 'Prometni master plan grada Beograda' koji je usvojen prošle godine. Taj dokument pravi projekciju trenda razvoja grada do 2033. godine sa sadašnjim stanjem koje kaže da najveći broj putnika u gradu ide u smjeru od juga ka sjeveru", rekao je Mali.

Prema njegovim riječima, to je definiralo prvu liniju metroa, "dok je prethodni gradonačelnik nastavio ideju iz sedamdesetih godina, kada je najveća gustina prometa bila između Novog Beograda i starog dijela grada".

Ipak, u ovom trenutku najveća frekvencija je od juga, točnije od Makiškog polja, potom Banovo brdo i Sajam, koji je uvjerljivo najopterećenija točka u Beogradu, dodao je Mali. Prema njegovim riječima, po prvi put se pravi kombinacija metroa i BG vlaka, jer laki šinski sustav već postoji u Beogradu.

Postojojeće linije BG vlaka, naveo je gradonačelnik, prometuju od Batajnice do Vukovog spomenika, od Vukovog spomenika do Ovče, a u travnju kreće linija do Resnika.

"Četvrta linija će povezivati Aerodrom 'Nikola Tesla' sa Zemunom i Novim Beogradom. Tu liniju ćemo krenuti graditi veoma brzo i sa te četiri linije kombinirat će se dvije nove linije metroa, što je veoma važno jer jedna linija metroa ne znači mnogo, već se vrijednost čitavog projekta ogleda u mogućnosti kombiniranja prijevoza i presjedanja. Dvije nove linije metroa se u potpunosti uklapaju sa postojećim linijama BG vlaka", istaknuo je Mali.

On je dodao da se najveći broj automobila i vozila javnog prijevoza bilježi kod Sajma i da će zbog toga taj dio grada prvi biti "pokriven linijom metroa", piše B92.

"Od Makiškog polja do Sajma koristimo postojeću infrastrukturu, dio od Beograda na vodi do centra grada je podzemni metro, kao i do Pančevačkog mosta i Mirijeva. Tako je 'pokriven' najopterećeniji prometni pravac, zajedno sa tri linije BG vlaka i drugom linijom metroa, koja će se graditi od Ustaničke ka Zemunu i također biti povezana sa BG vlakom", naglasio je gradonačelnik.

On je ukazao da bi prva linija metroa trebalo da bude završena 2022. ili 2023. godine, i da suvremene tehnologije izgradnje ne predviđaju izgradnju od točke A ka točki B, već se čitav projekat "napada" sa više strana i izgradnja ide dosta brže.

Govoreći o Makiškom polju kao početnoj stanici, Mali je rekao da je to ogroman prostor koji je moguće razvijati poput drugog "Beograda na vodi".

"Linije metroa mogu ubrzano razviti dijelove grada sa potencijalom za izgradnju velikog broja stambenih i poslovnih jedinica. 'Smart plan' za izgradnju metroa izradila je jedna od najboljih kompanija na svijetu, londonski WSP, koja je između ostalog radila i na izgradnji njujorškog metroa. Slušajući struku krećemo u realizaciju projekta metroa, iako razumijem da su pojedini građani izgubili vjeru po tom pitanju", rekao je Mali.

"Visibiliti" studija bi se trebala raditi paralelno sa glavnim projektom 2019. godine, a već naredne bi uslijedio odabir izvođača radova i početak izgradnje.

"Višedesetljetni san Beograđana je pred realizacijom, a naš grad će nakon izgradnje metroa stati rame uz rame svjetskim metropolama", zaključio je Mali.

Kopirati
Drag cursor here to close