Proširenje mreže

Aviokompanije najavljuju nove linije i više letova iz Sarajeva

Kada je riječ o aktuelnom zimskom redu letenja za 2018/2019. Sarajevo je izravnim aviolinijama povezano sa 12 destinacija.
Gospodarstvo / Ulaganja | 20. 01. 2019. u 08:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom da je Sarajevo sve zanimljivija turistička destinacija, već postoje najave za nove linije, a i aviokompanije koje trenutno operiraju sa Sarajevskog aerodroma najavile su povećanje svojih letova'', kazali su Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS).

Tako je aviokompanija Aegan Airlines najavila da od lipnja uvodi ljetne sezonske letove između Atene i Sarajeva. Također, Tunisair je najavio novu sezonsku liniju između Monastira i Sarajeva. Ova linija će nadopuniti postojeće sezonske letove između Tunisa i Sarajeva kojima upravlja Tunisair Express. Aviokompanija FlyBosnia bi od 31. siječnja trebala otpočeti sa letovima sa Rijad, a najavili su i letove za London, te druge europske gradove.

Postoje i najave za nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine o uspostavi zračnog prometa, zatim najave za linije prema Skoplju, Ammanu, Bahreinu.

''Same aviokompanije donose odluku o isplativosti uspostave neke linije, ali činjenica je da Sarajevski aerodrom već šest godina zaredom bilježi značajan rast i sve ukazuje da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini'', naveli su iz MAS.

Kada je riječ o aktuelnom zimskom redu letenja za 2018/2019. Sarajevo je izravnim aviolinijama povezano sa 12 destinacija: Zagreb, Istanbul, Munich, Ljubljana, Beograd, Dubai, Doha, Beč, Stuttgart, Keln, Stockholm i Budimpešta, sa isto toliko aviokompanija, a to su: Adria Airways, Air Serbia, Austrian Airlines, Croatia Airlines, Eurowings, flydubai, Lufthansa, Norwegian Air Shuttle, Pegasus Airlines, Turkish Airlines, Wizz Air, Qatar Airways.

Tijekom ljetnje sezone broj aviokompanija i aviolinija značajno je veći nego u zimskom razdoblju. Tako naprimjer, već neko vrijeme aviokompanija Air Arabia održava ljetnju sezonsku liniju prema Sharjah, a Swiss Airlines za Zurich.

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u 2018. godini prošlo je 1.046.635 putnika, što je povećanje od 9,2 posto u odnosu na 2017. godinu. Najveći broj putnika zabilježen je u srpnju i kolovozu, kada je i u jednom i drugom mjesecu opsluženo skoro 160.000 putnika. To je ujedno prvi put u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo da je opsluženo više od 150.000 putnika u jednom mjesecu. Također, prvi put u povijesti  kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošao je milioniti putnik u jednoj godini, a što je zabilježeno početkom prosinca.

Broj aviooperacija također bilježi povećanje od pet posto u odnosu na 2017. godinu. U periodu od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. realizirane su 13.432 aviooperacije, te je otpremljeno 2.508.643 kg komercijanog karga.

''Najviše letova imamo prema Istanbulu, a prema ovoj destinaciji lete avioni trenutno dvije kompanije, Turkish Airlinesa i Pegasusa, a dva puta dnevno tokekom cijele godine imamo letove prema Beču i Zagrebu. Turkish Airlines je ujedno aviokompanija koja sa sarajevskog aerodroma prevozi brojčano najviše putnika, čak 20 posto od sveukupnog broja prevezenih putnika sa MAS-a. Prijevoznici iz Lufthansa grupacije (Lufthansa, Eurowings, Austrian Airlines i Swiss) prevoze 25 posto putnika sa Sarajevskog aerodroma. Također, aviokompanija flydubai, posebno tijekom ljetne sezone ima svakodnevne letove i to nekoliko puta dnevno prema Dubaiju, a Air Arabia svakodnevno prevozi putnike prema Sharjahi koja je od Dubaija udaljena svega 20 kilometara. Uglavnom, sa više od milijun putnika na godinu, sa više od 13.000 aviooperacija, prijevozom više od dva milijuna kilograma cargo robe, Međunarodni aerodrom Sarajevo najuspješniji je aerodrom u BiH'', navode sa MAS.

Što se tiče čarter letova, oni se odvijaju uglavnom tijekom ljetnjih mjeseci, kada određen broj charter prijevoznika svakodnevno prevozi putnike, najviše ka ljetovalištima na turskoj obali. Osim ka turskoj obali, prošle godine najviše čarter letova imali su prema Rijadu, a očekuje se povećanje i prema Tunisu.

''Ove godine, osim uobičajenih imamo najave charter letova iz Italije, dosta će ih biti i u veljači za vrijeme Europskog olimpijskog festivala mladih (EYOF). Međunarodni aerodrom Sarajevo je također najčešći izbor agencija prilikom organiziranja posebnih putovanja, poput godišnjih odlazaka na hadž i slično'', ističu iz tog aerodroma.

Rast u različitim segmentima zahtijeva i povećanje kapaciteta. Kako je poznato, stari terminal je uklonjen, sve službe koje su bile smještene u toj zgradi su trenutno u pomoćnim objektima, a po završetku radova, najveći i najfrekventniji aerodrom u BiH će biti još veći, ljepši i moderniji, sa puno više sadržaja, posebno ugostiteljskih.

Proširenje putničkog terminala predstavlja važan strateški projekt Međunarodnog aerodroma Sarajevo, kojim će se, uz realizaciju drugih projekata, osigurati kapaciteti za dalji ubrzan rast, kao i osigurati uvjete za stalno unapređenje kvaliteta njihovih usluga, a sve u interesu promocije poslovnih, turističkih i drugih privrednih potencijala šire sarajevske regije i Bosne i Hercegovine u cjelini.

''Nažalost, nakon potpisivanja ugovora i otpočinjanja radova na proširenju Terminala B, zbog uložene žalbe jednog od sudionika u postupku nabavke, radovi su obustavljeni do donošenja odluke nadležnog Ureda za razmatranje žalbi'', kazali su Feni iz MAS.

Kopirati
Drag cursor here to close