Binali Yildirim u posjeti BiH

Autoput Sarajevo-Beograd: Nema odluke bez Erdogana

Rusija možda želi da se aktiviranje MAP-a za BiH malo odgodi
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 03. 2018. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Agencija Anadolija

Polovinom ove godine, prilikom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini bit će donesena konačna odluka u vezi autoputa Sarajevo-Beograd, stav Turske u vezi Izbornog zakona je da je to unutarnje pitanje svake države, a Ruska Federacija "možda želi da se aktiviranje MAP-a za BiH malo odgodi", neki su od zaključaka premijera Turske Binali Yildirima tijekom današnjeg susreta u Sarajevu s predstavnicima medija BiH.

Kako je rekao turski premijer, tijekom spomenute posjete predsjednika Turske BiH dobit će se jasna slika o detaljima autoputa te konačna odluka o njegovom modelu.

''Potvrdit ćemo financijsku veličinu tog projekta, način na koji ćemo pronaći financijske izvore za autoput te vidjeti da li će to biti projekt "izgradi, koristi, predaj" ili neki drugi način na koji će Turska pružiti podršku'', kazao je Yildirim.

U vezi izbornog zakonodavstva kazao je da se o tome trebaju dogovoriti građani BiH i da druge zemlje nemaju pravo da se miješaju u izborne zakone ili njihove reforme.

Utjecaj Rusije u BiH

Komentirajući članstvo BiH u NATO-u, aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) za BiH i utjecaj Rusije u tom pogledu, rekao je da je NATO posebna organizacija, a Rusija posebna sila.

''One su odvojene, možda čak i konkurenti jedni drugima'', istaknuo je turski premijer.  

Međutim, poručio je da, ukoliko građani BiH žele učlanjenje u NATO, što je to već potvrđeno, Turska će, kao i ranije, nastaviti snažno podržavati članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu.

S druge strane, napomenuo je da se u NATO-u odluke donose jednoglasno.

''Ukoliko 27 zemalja prihvati, a samo se jedna usprotivi, onda nećemo imati pozitivan rezultat. Zato moramo uložiti velike napore o tom pitanju'', naglasio je.

Također, kazao je da Ruska Federacija tvrdi da će aktiviranje MAP-a za BiH izazvati nestabilnost putem srpske strane, a u vezi izbora koji će biti održani u listopadu.  

''Ruska Federacija možda želi da se usvajanje MAP-a malo odgodi, ali BiH i njen narod već imaju odluke o tom pitanju. Vidimo napore koji se ulažu u učlanjenje BiH u NATO '', konstatirao je premijer Turske te ponovio da će Turska nastaviti pružati podršku članstvu BiH u NATO-u. 

Pripremaju se projekti

Govoreći o autoputu Sarajevo-Beograd, napomenuo je da će taj koji će povezivati BiH i Srbije biti kružni i istovremeno tranzitni put, da će dio puta preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine biti dužine  142 km, a preko Sarajeva, Pala, Goražda i Višegrada 108 km.

''To znači 252 km puta koji se treba izgraditi oba pravca, jedan dio od 112 km je već izgrađen, tako da će ukupno biti oko 360 km'', konstatirao je Yildirim.

Sada je, dodao je, na redu da se ide više u detalje i pripremi glavni projekt za direktnu izgradnju te da se pripremi financijsku studija.

Ponovo se osvrnuvši na Izborni zakon, turski premijer je podvukao da on mora biti pravedan i ravnopravan za sve građane i da građani trebaju donijeti odluku o tome.

''Vanjske intervencije će samo pogoršati prilike za dogovor jer nametanje sistema i reformi je možda i napad na suverenitet jedne države, što po mišljenju Turske, nije u redu'', smatra on.

Za investicije Turske u BiH rekao je da ih ne ostvaruju samo u BiH već i u svim zemljama Balkana a i šire, u Africi, Kavkazu te centralnoj Aziji.

Naglasio je da je autoput Sarajevo-Beograd važan jer će spojiti BiH i Srbiju i zemlje na sjeveru i jugu, kazavši da je to je projekt regionalne suradnje.

Povećanje turskih investicija

''Taj projekt će biti i konkretan primjer povećanja turskih investicija u BiH, gdje već imamo više od 100 firmi. Kada proširimo Sporazum o slobodnoj trgovini ove godine, imat ćemo možda i veće povećanje u obimu trgovinske razmjene obje zemlje, što će potaknuti veći broj turskih investitora da više ulažu u BiH'', kazao je.  

Napomenuo je da privatne turske kompanije dolaze u BiH, ali mišljenja je da bi mogle dolaziti u većem broju.

''Neke firme imaju određene probleme u BiH kao što je kupovina sirovina, što smo prenijeli tijekom posjete BiH i mislim da će ministri u BiH pokušati riješiti te probleme'', napomenuo je.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ove godine izvoz BiH u Tursku veći nego uvoz te obećao da će Turska u narednom periodu uraditi sve da se ta ekonomska suradnja razvija i napreduje.

Tijekom razgovora s predstavnicima bh. medija, osvrnuo se na odnose Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kazavši da s vremena na vrijeme imaju određene nesuglasice, ali i dobar razvoj odnosa.

To, kaže, potvrđuje i činjenica da se SAD polako okreće i približava stavu Turske o pitanju borbe protiv terorizma, kao i izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je nedavno rekao da će se njegova zemlja povući iz Sirije te da je borba protiv ISIL-a u velikoj mjeri okončana.

Za odnose Turske s Rusijom, turski premijer je kazao da su dobri i da je to prirodno jer su susjedi već stoljećima i imaju zajedničku granicu.

Ocijenio je da dobri odnosi Turske i Rusije, u kontekstu zemalja zapadnog Balkana, nisu nešto loše već dobro.

''To se može pozitivno odraziti na ovu regiju, bilo da se radi o etničkim grupama, Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima, ili entitetima, Turska i Rusija mogu surađivati kako bi se poboljšala suradnja u BiH'' mišljenja je Yildirim.

Također, dodao je da dobri odnosi s Rusijom ne znače loše odnose sa SAD-om, jer sa obje zemlje imaju odnose na različitim nivoima i dimenzijama.

Završena posjeta

Turski premijer danas završava dvodnevnu posjetu BiH, u koju je došao na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Tijekom posjete, turski premijer je predvodio delegaciju turskih dužnosnika, među kojima su bili zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

Premijer Yildirim se tijekom posjete BiH sastao s brojnim bh. dužnosnicima, između ostalih, s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH te članovima Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close