Izbor trase

Autocesta Beograd-Sarajevo podijelila političare, ali i stručnjake

Izbor trase autoceste Beograd - Sarajevo postao političko pitanje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 11. 2017. u 08:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Foto: Prijedlog trase autoceste

Izbor trase autoceste Beograd - Sarajevo, kroz BiH, mjesecima je prvorazredno političko pitanje. Vlast u Srpskoj opredijeljena je za pravac preko Romanije, Višegrada, Kotromana; dok FBiH zagovara trasu preko Tuzle i Bijeljine, što je naišlo na podršku lokalne vlasti u tim gradovima.

Podijeljeni su i prometni i ekonomski stručnjaci. Nije poznato ni kako će Turska financirati izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo: kreditima ili donatorskim sredstvima.

S pozicije struke, trasa autoceste od Sarajeva preko Romanije, Rogatice, Višegrada do granice sa Srbijom je najprihvatljivija, jer obuhvaća više regija, istaknuo je prometni inženjer iz Istočnog Sarajeva Momčilo Sladoje. Istovremeno, kako kaže, Srbiji se omogućava najkraća veza sa Crnogorskim primorjem, Hercegovinom, a u praksi to znači tisuće turista i automobila na putu.

Video: Povezivanje Srbije i BiH

''Mislim da je povezivanje preko Tuzle i Bijeljine pomalo politička odluka, a da što se struke tiče, put iz Sarajeva preko Višegrada, Vardišta i vezao se na taj autoput što gradi Srbija da bi bio znatno popunjeniji i brže bi se otplatio i doveo bi regije Republike Srpske i BiH u ravnopravniji položaj'', rekao je Sladoje.

Ekonomski stručnjak iz Banjaluke Zoran Pavlović ne spori da bi pravac preko Višegrada pomogao razvoj istoka Srpske, ali smatra da ta investicija ne bi bila opravdana, jer niti ima dovoljno industrije na tom području, niti dovoljno automobila.

''Ako razmišljamo o ekonomskom razvoju BiH i Republike Srpske onda ta brza prometnica ima veće opravdanje da bude tamo gdje ima gospodarskog života, na potezu Bijeljina-Brčko-Tuzla-Sarajevo'', smatra Pavlović.

I predstavnici lokalnih zajednica u Srpskoj su podijeljeni.  Dužnosnici distrikta Brčko i Bijeljine preferiraju tzv. sjevernu trasu, dok načelnici Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije inzistiraju na autoputu kroz njihove općine. Stav Vlade, čini se, bit će presudan, piše RTRS.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je da je stav Vlade da ta trasa ide preko Višegrada, a to se nalazi i u strateškim dokumentima Vlade.

SNSD ima isti stava kao Vlada Srpske. DNS Sarajevsko-romanijske regije odbacio je insinuacije da je trasa preko Vardišta "zelena transferzala", već žila-kucavica za cijelu regiju. Nepoznanica je SDS, doduše njihov Gradski odbor u Istočnom Sarajevu jasno se opredijelio za navedenu trasu. Međutim, visokopozicionirani dužnosnici te stranke Mladen Bosić i Mićo Mićić javno lobiraju za trasu autoceste preko Bijeljine.

Kopirati
Drag cursor here to close