New York

Autizam može biti konkurentska prednost u vođenju biznisa

U posljednje vrijeme sve više kompanija u SAD-u angažiraju osobe s poremećajem iz autističnog spektra.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 10. 2019. u 15:59 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzetnik Rajesh Anandan je u New Yorku otvorio kompaniju "Ultranauts", u kojoj većinu uposlenika čine osobe s poremećajem iz autističnog spektra, prenosi Anadolu Agency (AA).

U razgovoru za lokalne medije istaknuo je, da je ovu nesvakidašnju kompaniju osnovao s ciljem da pokaže zajednici da neurodiverzitet i autizam, mogu biti i konkurentska prednost u vođenju biznisa.

"Uvjerio sam se da postoji nevjerovatan talenat među odraslim osobama iz autističnog spektra koji je zanemaren iz nekoliko pogrešnih razloga", izjavio je 46-godišnji Anandan koji sjedi na čelu kompanije koja se bavi razvojem softvera.
Istaknuo je da je vrlo važno pružiti priliku i ovim osobama da pokažu svoj talenat i sposobnosti, te doprinesu razvoju cijelog društva.

Dodao je da u posljednje vrijeme sve više kompanija u SAD-u angažiraju osobe s poremećajem iz autističnog spektra.

U kompaniji "Ultranauts" čak oko 75 posto uposlenika čine osobe s poremećajem iz autističnog spektra.

"Jednostavno smo odlučili da promijenimo pogled na biznis i da promijenimo način na koji kompanija može da angažira, upravlja i razvija talenat svojih uposlenika", dodao je Anandan, napominjući da je vrlo važno da kompanije i menadžeri poštivaju različitosti i pružaju priliku svim ljudima koji posjeduju određeni talenat.

Na kraju je kazao, kako je također vrlo važno uklanjati postojeće prepreke i stereotipe po pitanju upošljavanja osoba s određenim oblikom autizma.

Istraživanje na Harvardu je pokazalo da upošljavanje osoba koje razmišljaju drugačije od drugih može imati brojne koristi za sveukupno poslovanje kompanija.

Kopirati
Drag cursor here to close