Sastanci sa Sobotkom

Austrijski ulagači su najveći investitori u BiH

Austrija snažno podržava napore BiH ka integraciji u EU
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 04. 2019. u 17:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto Fena /  Borjana Krišto, Nebojša Radmanović i Wolfgang Sobotka

Predsjedavajuća Zastupničkom doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajuće zastupničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović razgovarali su danas u Sarajevu s predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Tijekom sastanka konstatirano je da su odnosi dvije prijateljske zemlje na najvišem mogućem nivou, kako na političkom tako i na planu ekonomskih ulaganja i robne razmjene.

Naglašeno je stalno povećanje austrijskih ulaganja u BiH, kao i povećanje vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

Izraženo je opredjeljenje da se, kroz bolju interparlamentarnu suradnju, radi na dodatnom unapređenju ekonomskog partnerstva Republike Austrije i Bosne i Hercegovine.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma upoznali s visokog gosta sa aktualnom političkom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na proces konstituiranja institucija i uspostavljanja vlasti na državnoj razini.

Krišto i Radmanović izrazili su nadu da će uskoro biti izabrano novo Vijeće ministara BiH, kako bi se nastavilo sa započetim reformama i ubrzao proces europskih integracija naše zemlje, što je, kako su naglasili, opće opredjeljenje svih relevantnih političkih faktora u BiH.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgang Sobotka potvrdio je da je njegova zemlja snažno zainteresirana da nastavi da pomaže i podržava Bosnu i Hercegovinu u procesu europskih integracija. S tim u vezi apelirao je na lidere u BiH da, kroz intenzivan dijalog, dođu do kompromisnih rješenja koja bi vodila uspostavljanju vlasti na državnoj razini i ubrzanju europskog puta BiH.

Napominjući da je na Konferenciji predsjednika parlamenata Europske unije (EU), koja je prije nekoliko dana održana u Beču, zaključeno da je potrebno da se parlamenti EU snažnije uključe u podršku zemljama zapadnog Balkana u procesu proširenja EU, Sobotka je najavio da će predstavnici Nacionalnog vijeća Republike Austrije s predstavnicima Parlamenta Mađarske, implementirati novi Twinning projekt u PSBiH, te učiniti sve da kroz uspješnu realizaciju tog projekta prenesu iskustva i pozitivne prakse iz europskih parlamenata.

Razgovarano je i o projektu Europskog fonda za Balkan i Nacionalnog vijeća Republike Austrije o stipendiranju državnih službenika iz parlamenata u BiH. U tom pogledu, iznesen je zajednički stav da je provođenje ovog projekata u interesu naše zemlje, kao i da će unaprijediti rad državnih službenika, te ubrzati europski put Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Foto: PR Predsjedništvo BiH / Sastanak s Džaferovićem

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas predsjednika Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfganga Sobotku.

Džaferović je gosta upoznao s aktualnom političkom situacijom u BiH i procesom formiranja vlasti na državnoj i federalnoj razini. Također govorio je i o vanjskoj politici Bosne i Hercegovine i aspiracijama k punopravnom statusu u Europskoj uniji i drugim euroatlantskim institucijama.

Sobotka je istaknuo da Austrija snažno podržava napore BiH k integraciji u EU. Naglasio je da će Austrija započeti i diplomatske napore za organiziranje sastanka na vrhu s više članica EU na temu daljnjeg proširenja Unije.

Džaferović je istaknuo da BiH s Austrijom ima suficit u trgovinskoj razmjeni, ocijenivši austrijske ulagače kao najveće investitore u BiH.

Sastanku su u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića nazočili savjetnici Ana Trišić - Babić i Slaven Kovačević, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close