Ludnica

Apsurd: Mobilna bolnica ili plastenici?

Medicinska oprema još nije došla, iako je odavno najavljena, a šatori koji su podignuti na velikoj poljani sve češće se spominju kao plastenici.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 05. 2020. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Univerzitetski klinički centar RS-a kupio je zaštitne maske od sarajevske kompanije Protekta, koja se bavi trgovinom telekomunikacijske i elektroničke opreme na veliko. Maske su, prema pisanju medija, kupljene po cijeni od 11 maraka po komadu i, prema prvim podacima, dijele se radnicima UKC-a RS-a, piše Oslobođenje.

Svega na lageru

Rukovodstvo UKC-a RS-a je u više navrata isticalo da ova zdravstvena ustanova ima dovoljno zaštitne opreme i da se na lageru nalazi čak pola milijuna maski, pa nije jasno zašto su kupovali novi kontingent i to po nevjerojatnoj cijeni od 11 maraka po komadu. Iz UKC-a RS-a dva dana ne odgovaraju koliko je maski kupljeno preko Protekte, kada i po kojoj nabavnoj cijeni.

Ovo nije prva afera sa zaštitnim maskama u Republici Srpskoj i da je Institut za javno zdravstvo RS-a potpisao 10. travnja ugovor s turističkom agencijom Travel for fun za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa.

Ugovor koji je potpisan s turističkom agencijom iznosi 2,4 milijuna maraka.

Još dva ugovora zaključio je Institut, vrijedna 2,3 milijuna maraka, za nabavku zaštitnih odijela i zaštitnih maski s firmom Procontrol iz Banja Luke, koja se bavi arhitektonskom i inženjerskom djelatnošću i tehničkim savjetovanjem. Ova firma se, kao ni Travel for fun, ne nalazi u javnom registru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Šator

Nastavljena je i trakavica s mobilnom bolnicom koja i dalje ''leži'' u Zalužanima. Medicinska oprema još nije došla, iako je odavno najavljena, a šatori koji su podignuti na velikoj poljani sve češće se spominju kao plastenici i kao predizborni šatori pod kojima će se peći prasići i janjci te voditi kolo, piše Oslobođenje.

''Službe uredno čuvaju bolnicu kojoj nitko ne smije da priđe i u kojoj se nalazi samo trava. Razapeli su šator prije mjesec i to tako stoji. Od najavljene prateće opreme nema ništa. Pritom nisu dozvoljeni snimanje i obilazak bolnice, čak ni narodnim izaslanicima. To je isto kao da nam netko zabrani da stanemo ispred zgrade Vlade RS-a. Jedina promjena koja se vidi je trava koja poraste nakon nekoliko dana i koju službe za sada uredno kose. Kreveta nema, stalaka nema, aparata nema, ali ima trave'', rekao je zastupnik PDP-a u NSRS-u Draško Stanivuković.

Izaslanik SDS-a Nebojša Vukanović tvrdi da se na internetu veliki šator s aluminijumskom konstrukcijom, identičan onom u Zalužanima, prodaje za 34 do 38 dolara po kvadratu. Ti podaci, kazao je on, jasno govore da je nabavka mobilne bolnice zapravo velika pljačka u koju je utrošeno više od četiri milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close