Novo čekanje

ALBA se nudi mostarskoj čistoći, ali…

Poduzeće ALBA uputilo je pismo namjere Gradskoj upravi s ponudom da preuzme brigu o komunalnim djelatnostima u Mostaru. Ali, Mostar kao Mostar ...
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 12. 2019. u 13:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzeće ALBA uputilo je pismo namjere mostarskoj Gradskoj upravi s ponudom da preuzme brigu o komunalnim djelatnostima uz ulaganje vlastitog novca i otvorenom mogućnošću dogovora o eventualnom partnerstvu.

No, kako nam je potvrdio direktor ovog poduzeća Vlado Jerkić, ALBA još uvijek iščekuje odgovor od Gradske uprave. S druge strane, rečeno nam je kako odgovor ne mogu ni dobiti.

Grad ne može odgovoriti

Jerkić, koji je potvrdio za Bljesak.info da su ranije postojali razgovori u Gradskoj upravi o mogućoj suradnji, odnosno partnerstvu, rekao je kako bi ALBA-i bilo potrebno 6 do 18 mjeseci ovisno o isporuci i stavljanju u korištenje opreme za investicije koje su nabrojali u pismu.

Glavna savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina za Bljesak.info je potvrdila da su zaprimili pismo, ali je navela kako se na njega ne može dati pozitivan odgovor.

''Na dopis ALBA-e se ne može odgovoriti potvrdno jer samo Gradsko vijeće može izmijeniti listu onih kojima se može povjeriti obavljanje komunalne djelatnosti osim ovih poduzeća kojima je Grad osnivač'', rekla je Komadina.

Pojasnila je kako je Zakon o komunalnim djelatnostima na razini županije dao okvir i regulirao način obavljanja komunalnih djelatnosti u jedinicama lokalne samouprave.

Za čist grad potrebno oko 10 milijuna KM

''Na osnovu zakona Gradsko vijeće je osnovalo javna poduzeća kojima je dalo ovlasti da mogu obavljati komunalne djelatnosti. Na toj listi su sva komunalna poduzeća u Gradu Mostaru i jedino ona mogu obavljati komunalne djelatnosti'', kaže Komadina i dodaje kako ni Grad ni gradonačelnik nemaju ingerenciju za takvu odluku.

A u pismu je navedeno kako je za potrebe saniranja deponije na Uborku potrebno oko 4,5 milijuna KM te za prikupljanje otpada, brigu o zelenilu i higijeni grada oko 5,5 milijuna KM.

ALBA je izrazila spremnost da ulaže sva sredstva a ulagalo bi se u nadogradnju postrojenja mehaničko biološke obrade otpada, uspostavu centra za upravljanjem otpadom, upravljanje deponijom, nabavku potrebne opreme za normalan rad i pružanje komunalnih djelatnosti te bi uspostavili novu organizaciju rada pri čišćenju gradskih površina.

Koliko bi to koštalo građane?

Jerkić kaže kako u ALBA-i smatraju da su svi žitelji Mostara svjesni da se postojeće stanje mora tehnološko i operativno dovesti u red. No, ističe kako se trenutno ne može govoriti koliko bi to utjecalo na cijenu komunalnih usluga za same građane.

''Bilo bi neprofesionalno s naše strane nešto reći dok se ne utvrde svi točni parametri. Tek onda se može o tome govoriti ali bi odnos uloženog i dobivenog bio daleko kvalitetniji i bolji nego sad za isti novac'', rekao je za Bljesak.info Jerkić.

Kad je u pitanju deponija, ističe kako su svi svjesni da za pronalazak nove lokacije treba vremena.

''Nova deponija zahtjeva i novu infrastrukturu. Do sada su se kolege na postojećoj deponiji maksimalno trudili da kvalitetno obavljaju svoj posao sukladno mogućnostima koje su imali. Sada treba sve učiniti da se postojeća deponija dovede u optimalan pogon te da se nivo zagađenja smanji na moguću nulu po parametrima koji to dopuštaju a to zahtjeva dosta velike investicije'', rekao je Jerkić.

Komadina je navela kako je u mandatu Gradskog vijeća 2008. – 2012. godine postojala takva ideja.

''Pojedini su vijećnici išli vidjeti kako je to urađeno u Zenici, ali ta ideja da se ALBA uključi u čišćenje grada je odbijena'', rekla je i navela kako angažirati ALBA-u mogu samo gospodarska društva u privatnom vlasništvu.

Kopirati
Drag cursor here to close