Iznajmljivanje smještaja

Airbnb sljedeće godine izlazi na burzu?

Airbnb bit će za godinu dana spreman za izlazak na burzu, a IPO očekujemo ili sljedeće godine ili najkasnije 2020.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 07. 2018. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nedavnog izlaska Spotifya na burzu još nekoliko velikih tehnoloških kompanija priprema inicijalnu ponudu dionica – već ove godine na burzu bi trebao izaći Xiaomi, a onda tijekom 2019. ili 2020. godine očekujmo i IPO Ubera i Airbnba.

Prema posljednjim informacijama vezanim za Airbnb, ta kompanija bit će spremna za izlazak na burzu od 30. lipnja sljedeće godine – to ne znači da će tada početi javno trgovanje njezinim dionicama, već najranije tada možemo očekivati IPO Airbnba, dok bi najkasnije to bilo do kraja 2020.

Airbnb u posljednje vrijeme širi svoje poslovanje te su nedavno predstavili brojne nove opcije za ljude koji iznajmljuju smještaj te za goste koji prilikom putovanja koriste ovakvu vrstu smještaja, umjesto hotela koji su, naravno, skuplji. Njihovi ciljevi mnogo su veći od samog posredovanja pri smještaju gostiju te Airbnb želi postati globalna putnička agencija, javlja Zimo.co.

Kako bi se pripremili za izlazak na burzu, nedavno su najavili program bonusa za zaposlenike te im namjeravaju ponuditi mogućnost novčanih naknada ili udjela u dionicama kompanije – s takvim kompenzacijama žele zadovoljiti svoje zaposlenike na tržištu na kojem vlada velika potražnja za inženjerima i radnicima u IT sektoru i zadržati najbolje ljude kako bi im pomogli u daljnjem širenju kompanije u budućnosti.

Izlaskom na burzu kompanije žele ubrzati rast i razvoj, no poslovanje na burzi donosi i određene obveze, poput javne dostupnosti financijskih podataka te poštovanja određenih pravila i zakona vezanih za poslovanje na burzi, napominju na Tech Cruncheu i to je razlog zbog kojeg šef Airbnba Brian Chesky nije previše žurio s inicijalnom ponudom dionica, iako je svjestan kako je to budućnost njegove kompanije.

Od osnutka kompanije do danas u Airbnb uloženo je skoro 4,4 milijarde dolara, a ovogodišnji prihodi, prema medijskim izvještajima, trebali bi iznositi između 3,5 i 4 milijarde dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close