TAIEX projekt

Agencija za privatizaciju HNŽ-a provodi projekt o javno-privatnom partnerstvu

Cilj Agencije je daljnje jačanje institucionalnog okvira radi učinkovite primjene zakona i podizanja kvalitete priprave i provedbe projekata javno-privatnog partnerstva u javnom sektoru.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 10. 2017. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu TAIEX projekta "Stručna misija za pravni i institucionalni okvir javno-privatnog partnerstva", Agencija za privatizaciju HNŽ-a ovoga je tjedna organizirala posjete stručnjaka za javno-privatno partnerstvo iz Republike Hrvatske koji su o toj temi razgovarali s predstavnicima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ-a, Ministarstva financija HNŽ-a te Regionalne agencije za razvitak REDAH i Udruženja za poduzetništvo i posao LINK.

Organiziran je, također, i okrugli stol-radionica o javno-privatnom partnerstvu, koja je okupio veliki broj predstavnika javnog, privatnog te nevladinog sektora iz HNŽ i šire.

Sudionicima se obratila koordinatorica TAIEX (Instrumenta Europske komisije za tehničku potporu i razmjenu informacija) programa za HNŽ Dubravka Husić, objasnivši njegovu ulogu i važnost provedbe takvih programa u svrhu daljnjeg poticanja rasta i razvitka, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Ravnatelj Agencije za privatizaciju HNŽ-a Dragan Bevanda kazao je kako je cilj Agencije, kao regulatornog tijela iz područja javno-privatnog partnerstva, daljnje jačanje institucionalnog okvira radi učinkovite primjene zakona i podizanja kvalitete priprave i provedbe projekata javno-privatnog partnerstva u javnom sektoru.

"Na taj način povećava se, ne samo sigurnost ulaganja, već posljedično i interes ulagača", kazao je Bevanda.

Pojasnio je, također, kako projekt kojega implementiraju predstavlja prvi takav projekt koji za cilj ima prvenstveno poticanje javnih investicija modelom javno-privatnog partnerstva te otvara niz mogućnosti za provedbu privatnih ulaganja, a time i razvitak cijele regije.

"Agencija će i dalje aktivno koristiti europska sredstva u sklopu dostupnih fondova za poticanje javnih investicijskih projekata, poticati javni sektor i biti glavna kontakt točka za realiziranje javnih investicijskih projekata modelom javno-privatnog partnerstva", zaključio je ravnatelj Agencije za privatizaciju HNŽ-a.

Inače, projekt kojega financira Europska komisija povezan je s provedbom aktivnosti poboljšanja postojećeg okvira u provedbi modela javno-privatnog partnerstva. Glavni mu je cilj analiza i ocjena postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira iz područja javnog-privatnog partnerstva u HNŽ-u s identificiranjem mogućih uskih grla u procesu pripreme, nabave i provedbe projekata.

U njegovoj provedbi, uz stručnjake Slavka Čolaka i Domagoja Dodiga, sudjelovala su sva mjerodavna tijela i ustanove iz sustava javno-privatnog partnerstva: predstavnici Vlade HNŽ- a, resornih ministarstava, lokalnog javnog sektora te mjerodavnog pravobraniteljstva, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close