Izniman uspjeh

Zračna luka Dubrovnik ove godine s rekordnih 2,9 milijuna putnika

Najavljene su i nove linije latvijskog Air Baltica za Vilnius i Budimpeštu, španjolske Volotee za grčki Mykonos te Francusku i Španjolsku, Ryanaira za Beč i Palermo, a prvi put nakon Domovinskog rata Suisse Airlines povezat će Dubrovnik i Ženevu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 12. 2019. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zračna luka Dubrovnik (ZLD) završit će 2019. godinu s rekordnih više od 2,9 milijuna putnika i procijenjenom neto neto dobiti od 100,2 milijuna kuna, izjavio je u ponedjeljak glavni direktor dubrovačke zračne luke Frano Luetić.

Promet putnika veći je za 13 posto, a neto dobit za gotovo 35 posto u odnosu na 2018. godinu, rekao je Luetić.

Procijenjeni ukupni prihodi za 2019. godinu iznose 468,5 milijuna kuna, što je 11,2 posto više nego godinu ranije, dok bi se rashodi trebali kretati oko 346 milijuna kuna.

Operativna dobit porasla je u odnosu na 2018. godinu za 8,6 posto, na 186 milijuna kuna.

Luetić je na konferenciji za novinare istaknuo kako je ZLD u proteklih pet godina udvostručio promet, a u idućoj godini očekuje rast broja putnika između četiri i pet posto, prenosi Hina.

"Ove ćemo se godine uz rast od 13 posto približiti magičnoj brojci od tri milijuna putnika, što je izniman uspjeh. Ovisni smo o turizmu u županiji i pratimo rast broja dolazaka na ovo područje. Ove godine imali smo 370 tisuća novih putnika, što je daleko najviše u Hrvatskoj i šire. Porast prometa od 4 do 5 posto planirali smo vrlo konzervativno, iako je zadnjih godina bio i veći", rekao je Luetić.

Istaknuo je kako je ZLD prvi u Hrvatskoj zrakoplovima American Airlinesa na liniji Dubrovnik - Philadephia izravno povezan s SAD-om.

"Imali smo izvrsnu popunjenost pa će dogodine zrakoplovi na toj liniji letjeti svakog dana", dodao je Luetić.

Podsjetio je i na suradnju s Ryanairom, koji je najavio povećanje broja letova, ujedno najavljujući povećanje broja letova iz Velike Britanije.

"Povezani smo sa svim europskim glavnim gradovima, a sad se širimo interkontinentalno. Uz American Airlines za Philadelphiu, te FlyDubai preko Istanbulu za Ujedinjene Arapske Emirate, imamo i chartere za Japan, a nadamo se dogodine dovesti jednu od najboljih svjetskih aviokompanija za područje Australije i Novog Zelanda preko arapskog poluotoka", objasnio je Luetić.

Najavio je i nove linije latvijskog Air Baltica za Vilnius i Budimpeštu, španjolske Volotee za grčki Mykonos te Francusku i Španjolsku, Ryanaira za Beč i Palermo, a prvi put nakon Domovinskog rata Suisse Airlines povezat će Dubrovnik i Ženevu.

Luetić je podsjetio kako je ZLD 2019. godinu započeo s građevinskim radovima i ograničenom dužinom uzletno-sletne staze na kojoj se radilo u fazama, što je uzrokovalo nekoliko otkaza i preusmjeravanja u druge zračne luke.

"Na koncu smo uspjeli završiti te najosjetljivije radove, a da nijedan dan nismo zatvorili zračnu luku. Već sredinom ožujka pista je bila u punoj dužini. Uz to, do 14. rujna smo završili i sve druge radove planirane za ovu godinu, ponajprije rulnu stazu, terminal za poslovno zrakoplovstvo, upravnu zgradu te zgradu za spasilačko-vatrogasnu postrojbu. Proširili smo broj parkirnih pozicija za zrakoplove na 26 te još 20-ak za poslovno zrakoplovstvo", istaknuo je Luetić.

Naglasio je da je opremljena i suvremena farma za skladištenje zrakoplovnog goriva pa je ZLD prva u Hrvatskoj s podzemnim napajanjem zrakoplova gorivom.

Luetić očekuje kako će u 2020. godini započeti projekt garaže za osobna vozila, koji bi trebao biti dovršen do proljeća 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close