Jačanje ekonomije

Vanjskotrgovinska komora: Online platforma privući će strane investitore

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Egrlić je izjavio da se nada da će projekt privući strane investitore, čime će se izravno uticati na pokretanje proizvodnje, zapošljavanje stanovništva, te doprinijeti jačanju ekonomije.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 02. 2018. u 17:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Online investicijska platforma prvi je projekt Komorskog investicijskog foruma koji će biti službeno pokrenut na samitu EBRD-a krajem ovog mjeseca u Londonu.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Ahmet Egrlić je izjavio da se nada da će projekt privući strane investitore, čime će se izravno uticati na pokretanje proizvodnje, zapošljavanje stanovništva, te doprinijeti jačanju ekonomije. Dodao je da se radi o online regionalnoj investicijskoj platformi sa svim informkomorski forum akcijama bitnim za sagledavanje investicione i poslovne klime i donošenje odluka o investiranju.

 ''Kroz platformu korisnicima će na jednom mjestu biti dostupni ključni makroekonomski pokazatelji, sve informacije o pravnom okviru, financijskim i drugim poticajima, tržištu, te konkretnim projektima u koje investitori mogu da plasiraju svoj kapital. Također će biti predstavljena i iskustva kompanija koje su već ulagale u ovaj regiju'', naveo je Egrlić u intervjuu za Poslovne novine.  

U BiH je prošle godine izvoz povećan za 17,4 posto, a kako je naglasio Egrlić, brojni su faktori koji su doprinijeli porastu izvoza.

 ''Među njima su pronalazak alternativnih odnosno novih tržišta za proizvode agroindustrijskog porijekla, dalja liberalizacija tržišta, uklanjanje određenog broja barijera sa zemljama regije,  prilagođavanje standardima i zahtjevima bitnih izvoznih tržišta  (EU, Ruske Federacije i Republike Turske), te olakšavanje trgovine i potpisivanje više protokola o suradnji u oblasti trgovine. Naravno, treba istaći i da se naši proizvodi dokazuju svojim kvalitetom, te samim tim postaju  prepoznatljivi i traženi od kupaca. Nadamo se da će se ovaj pozitivan trend i nastaviti'', kazao je Egrlić.

Kompanije iz metalne industrije BiH nalaze se na listi prvih pet bh. izvoznika u 2017.godini, a veliki uspjeh bilježi i drvni sektor. Egrlić je kazao da su značajni izvozni potencijali i u granama agroindustrijskog sektora.

''BiH posjeduje veliki potencijal u mliječnoj industriji, te je u narednom periodu potrebno unaprijediti paletu proizvoda. U tom smislu, na tržištu treba više proizvoditi i nuditi proizvode s dodanom vrijednošću (maslac, sir, voćni jogurti…), što povlači smanjenje proizvodnje i izvoza UHT steriliziranog mlijeka koje ima najmanju tržišnu vrijednost'', rekao je Egrlić.

Kopirati
Drag cursor here to close