Branša u velikom problemu

Uvoznici i zastupnici automobila u BiH traže pomoć i razumijevanje

Inicijativa za podršku kompanijama iz autoindustrije – pogođenim krizom Corona Virus 19
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 04. 2020. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje ovlaštenih uvoznika i zastupnika automobila pri Gospodarskoj komori FBiH, osnovano je 2015. godine i predstavlja ovlaštene uvoznike i zastupnike novih automobila, dijelova i dodatne opreme u BiH.

U Bosni i Hercegovini prema našim statistikama egzistira oko 150 ovlaštenih autokuća, sa procjenom oko 3.000 redovno prijavljenih zaposlenika. Prema našim procjenama na ime poreza i doprinosa na plaće naše firme izvrše uplatu cca. 20. milijuna KM mjesečno u BiH.

Dok pišemo ovu inicijativu, 99% educiranih zaposlenika je trenutno svojim kućama, obzirom na preporuke nadležnih organa u ovoj izvanrednoj situaciji, očekujući bolje dane sutra (u pojedinim slučajevima imamo samo određene dežure). Prihodi od prodaje i servisiranja vozila su potpuno stopirani. Mnogi trgovci su ulaganjem u salone i servise zadužili svoje kompanije kod komercijalnih banaka, lager automobila se djelomično financira iz obrtnih sredstava, ali većim dijelom iz kreditnih ili leasing aranžmana.

Rent a Car poslovanje je potpuno hendikepirano i suočavamo se također sa scenarijem da će isti uslijed krize izvršavati povrat.



Naša inicijativa ima 2 osnovna cilja - prijedloga koja bi pomogla nastavku gospodarskih aktivnosti uz:

1. Hitno izvršiti preraspodjelu sredstava s podrškom gospodarstvu – kako bismo zadržali zaposlenike.

2. Omogućiti nastavak poslovanja, poštujući mjere zdravstvene i sigurnosne struke kroz dežurstvo , skraćeno radno vrijeme te rad od kuće u segmentima gdje je to moguće
U ovoj inicijativi ćemo se fokusirati na kratkoročne mjere, a u narednom periodu želimo također biti kvalitetan sugovornik nadležnim institucijama, kako bi što manje osjetili posljedice svi zajedno.

Želimo posebno istaći brojne primjere u zemljama regiona, naročito Austriji i Njemačkoj o modalitetima zadržavanja radnika i vrednovanju rada od kuće, gdje je isti ili sličan modus prijeko potrebno adaptirati i u našim uvjetima, kako bi se sačuvala ekonomija i radna mjesta.

U nadi da ćete pozitivno odgovoriti našem prijedlogu srdačno Vas pozdravljamo i želimo puno uspjeha", stoji u pismu koje je potpisao Mirsad Jašarspahić, a upućeno je na adrese entitetskim vladama, te Koordinacijskom odboru za stabilizaciju gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close