Mostar

Uručeni ključevi stanarima 'Mikačića kuće' u Mostaru

Mikačića kuća je, do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti, bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 06. 2018. u 12:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić uručio je u ponedjeljak u Mostaru ključeve za osam stanara Mikačića kuće, još jednog u nizu obnovljenih objekata stradalih u proteklom ratu. 

- Podijeli smo osam ključeva od 12 korisnika stanarskog prava u ovom objektu, i na ovaj način je projekt, koji je davno započet sa svim razinama vlasti, praktično završen – istaknuo je Bešlić. 

 Što se tiče ulaganja, naveo je kako je projekt koštao 13,5 milijuna maraka, s tim da je Grad Mostar participirao s 4 milijuna. 

 Mostarski gradonačelnik izrazio je žaljenje što objekti nisu u potpunosti obnovljeni, naglasivši pritom kako su ispunjeni svi infrastrukturalni uvjeti da se ključevi mogu podijeliti. 

Upitan da prokomentira postojanje sudskog procesa obitelji Mikačić, Bešlić je kazao kako za Grad Mostar taj proces ne postoji. 

- Imamo potpunu dokumentaciju, a jedan stan obitelji Mikačić prodan je Gradu i za nas tu nema nikakvih dilema. Oni su dobili dva stana kada je došlo do oduzimanja Mikačića imovine i ta su dva stana koristili, s tim da je jedan prodan Gradu - pojasnio je Bešlić. 

Inače, Ugovor za rekonstrukciju Mikačića kuće napravljen je još 2008. godine, ali je zbog višegodišnjeg sudskog spora, odnosno žalbe i kasnije tužbe od strane poduzeća Velmos Company, obnova bila zaustavljena. Županijski je sud 19. rujna 2009. odbacio tužbu kao neutemeljenu, a radovi na obnovi su nakon godina zastoja nastavljeni. 

Tijekom današnje podjele ključeva, stanar nekadašnje zgrade 'Ćiro' Damir Cvitanović izrazio je nezadovoljstvo jer je i njima, kako je kazao, obećano rješenje stambenog pitanja. 

''Obećano nam je prije dvanaest godina da će se graditi treći kat u Mikačića zgradi i treći kat je izgrađen, ali mi iz zgrade 'Ćiro', čini mi se nastavljamo borbu'', kazao je novinarima Cvitanović. 

 On je gradonačelniku Bešliću i načelniku Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Boži Ćoriću poručio da u roku od 48 sati nađu rješenje za stanare 'Ćire', istaknuvši kako je u vlastitom gradu izbjeglica i podstanar. 

S druge, pak, strane Bešlić je naveo kako mu je potpuno razumljiva frustracija stanara Ćire, no isto tako da zamjena imovina mora biti isključivo po zakonu. 

Video: Uručeni ključevi stanarima


''Prije 12 godina kada smo krenuli u ovaj projekt oni su izrazili želju za zamjenu svojih stanova s nekom zgradom u blizini i odredili se za Mikačića kuću. Mi smo digli jednu etažu, no morate znati da zamjena imovina mora biti isključivo po zakonu te da je pitanje zgrade 'Ćiro'  pitanje eksproprijacije'', objasnio je mostarski gradonačelnik. 

Ustvrdio je kako su napravili preduvjete, ali da se još uvijek nisu stekli pravni uvjeti da bi mogli mijenjati imovinu. 

Mikačića kuća je, do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti, bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića.

Kopirati
Drag cursor here to close