Kraš-ESOP

U fokusu dionica Kraša na Zagrebačkoj burzi

Pivac je izvijestio i da je započeo pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 09. 2019. u 10:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje stagnacija Crobex indeksa, što obilježava tržište već dulje vrijeme, dok bi u fokusu ulagača, kao i proteklih dana, mogla biti dionica Kraša zbog ponude Mesne industrije braća Pivac za preuzimanje te tvrtke.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,12 posto, na 1.866 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,06 posto, na 1.087 bodova.

Među sektorskim indeksima, na najvećem dobitku bili su industrijski i transportni, za 1,3 posto, dok je najviše pao građevinski, za 0,4 posto.

„Nakon što je prošloga tjedna pao 0,46 posto, početkom ovoga tjedna Crobex indeks blago je porastao. Početak ovog tjedna obilježila je i viša dinamika trgovanja u odnosu na prosječni dnevni redovni dionički promet u prethodnom tjednu", kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

„U prošlom tjednu cijena dionice Kraša snažno je poskočila za 28,1 posto. Neuobičajeno visok redovni promet dionicama tog društva i tijekom jučerašnjeg dana nastavljen je do obustave trgovanja dionicama uslijed obavijesti o nastanku obveze na objavu ponude za preuzimanje", kaže Silvija Kranjec.

Naime, jučer je tom dionicom bilo obustavljeno trgovanje kako bi se svi investitori upoznali s objavom Mesne industrije braća Pivac, u kojoj su iskazali namjeru objave ponude za preuzimanje dionica Kraša.

Pivac je izvijestio i da je započeo pregovore s Kraš ESOP-om s ciljem uspostavljanja odnosa zajedničkog preuzimanja dionica Kraša.

"S obzirom na postupak odnošenja odluka unutar Kraš ESOP-a, koji nalaže pribavljanje internih suglasnosti za uspostavljanje odnosa zajedničkog djelovanja, očekujemo konačnu odluku u idućih 15 dana", navodi se u priopćenju iz Pivca.

U slučaju da odnos zajedničkog djelovanja iz bilo kojeg razloga otpadne, Pivac i dalje namjerava samostalno objaviti ponudu za preuzimanje dionica Kraša.

Mesna industrija Braća Pivac trenutno je najveći pojedinačni dioničar u Krašu, sa 460.522 dionice ili 30,73 posto udjela, dok Kraš-ESOP drži 276.441 dionicu ili 18,45 posto udjela. Zajedno, Pivac i Kraš ESOP drže 736.963 dionica Kraša ili udjel od 49,18 posto.

„I u ovom tjednu očekujemo nastavak mirnog trgovanja na Zagrebačkoj burzi, uz skromne volumene trgovanja", kaže Silvija Kranjec.

Kopirati
Drag cursor here to close