Promoviranje turizma

U Mostaru otvoreni centri za posjetitelje i za podršku klasterima

Ovaj projekt bi trebao doprinijeti i daljnjem razvoju turizma pogotovo kada je u pitanju i ruralni turizam.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 06. 2018. u 11:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Buni kod Mostara u srijedu su otvoreni Centar za posjetitelje i Centar za podršku klasterima kroz koje će se promovirati turizam i kulturno-povijesno naslijeđe Mostara i Hercegovine, kao pružanje institucionalne pomoći svim klasterima.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je Centar za posjetitelje mjesto "gdje želimo promovirati sve ono što imamo i što je kulturno-povijesno naslijeđe na ovim prostorima, te na neki način, privući pozornost turista na ono što je važno i što je dobro da se vidi u Mostaru i Hercegovini".

Foto: Bljesak.info / Otvaranje Centra za posjetitelje i Centra za klastere

Ovaj projekt bi trebao doprinijeti i daljnjem razvoju turizma pogotovo kada je u pitanju i ruralni turizam. 

''Želimo kroz ovaj projekt ostvariti zacrtani cilj, a to je održivi ekonomski razvoj ovog područja. U ovom je projektu sudjelovalo 8 zemalja, a u 6 zemalja je izgrađen sličan centar koji treba biti okosnica održivog razvoja turizma'', istaknuo je Bešlić.

Do sada je u projekt uloženo oko 460 tisuća eura, od čega je 85 posto sredstava osigurala Europska komisija, a 15 posto Grad Mostar. 

Foto: Bljesak.info / Otvaranje Centra za posjetitelje i Centra za klastere

Mostarski gradonačelnik istaknuo je kako će Grad uložiti još sredstava i urediti prilaz.

Centar za posjetitelje je rekonstruiran i opremljen kroz financiranje iz projekta HERA u sklopu Programa IPA Adriatic 2007-2013., a na kojem je partner bio Grad Mostar.

Grad Mostar je implementirao projekt HERA - "Sustainable tourism management of Adriatic heritage" – Održivo upravljanje turizmom i baštinom Jadranskog područja, koji je odobren u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. na pozivu za strateške projekte. Projekt HERA se implementirao u partnerstvu sa 17 partnera iz BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Video: Otvaranje centara na Buni

Po Bešlićevim riječima, Grad Mostar se uključio u još jedan projekt, a riječ je o klasterizaciji o pomoći malim i srednjim poduzećima u bržem razvoju kako bi, kako je istaknuo, gradili bolju budućnost na način da implementiraju nove projekte kroz EU fondove.

Centar za podršku klasterima je adaptiran i opremljen kroz financiranje iz projekta BACAR u sklopu Programa Interreg IPA CBC HR-BIH-CG 2014-2020., a na kojemu je partner Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a.

Ministar gospodarstva HNŽ-a Željko Laketić istaknuo je kako će se novootvorenom centru moći obratiti svi klasteri koji su formirani, ili koji će se formirati na području Županije.

Foto: Bljesak.info / Otvaranje Centra za posjetitelje i Centra za klastere

Po njegovim riječima, klasteri će tu imati svu podršku kako institucionalnu, tako i određenu financijsku pomoć u skladu s mogućnostima.

 Ustvrdio je kako je osnovni cilj jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća na području HNŽ-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close